Украинските въоръжени сили досега не са получавали толкова мощен шамар

...
Украинските въоръжени сили досега не са получавали толкова мощен шамар
Коментари Харесай

Полк. Баранец: С една супербомба ликвидирахме командването на групировката на ВСУ край Соледар



Украинските въоръжени сили до момента не са получавали толкоз мощен пестник от нашата бойна авиация: съветски изтребител-бомбардировач Су-34 за първи път употребява бомба FAB-1500 по време на специфична интервенция. Ударът е нанесен по щаба на обособената тактическа група „ Соледар ” (разположен край село Александро-Калиново).

Резултат: към 50 украински военни (и не само) бяха отстранени и почти същия брой бяха ранени. Почти цялото информационно съоръжение, военна техника и опорни пунктове в радиус от 100 метра са унищожени. Такъв огромен брой убити и ранени се изяснява освен с голямата мощ на бомбата, ориентирана със снайперска акуратност върху задачата, само че и с обстоятелството, че по време на удара там се организира среща на командния състав (включително задгранични военни съветници и главатари на групи непознати наемници).

Изглежда, че измежду тях е имало значими птици, другояче по какъв начин може да се изясни незабавната евакуация на ранените в полския град Жешув (а оттова се откарват за лекуване в лечебни заведения в европейски страни от НАТО - има такава информация).

Както и да е, украинската войска претърпя може би най-големите единични загуби измежду командния състав за целия интервал на нашата специфична интервенция. Тук би трябвало да се означи още един доста значим миг: този удар „ нокаутира “ настъплението на украинската войска в сектора Бахмут-Соледар, което продължава към този момент четири месеца.

КАК съдебна експертиза СТИГНА ДО УДАРА?

" Тлъстата " цел беше посочена, несъмнено, от нашето разузнаване - военно и незаконно, авиационно и галактическо (последното, апропо, към този момент сподели две фотоси в интернет за съпоставяне - преди удара и след него - извънредно опустошаване на мястото на някогашния щаб). И, несъмнено, екипажът на Су-34 се оправи чудесно, като съвършено пресметна времето за доближаване до линията за изстрелване на бомбата и нейната траектория. И заобикаляйки рисковата вражеска зона на Противовъздушна отбрана. Оказа се, както се споделя, удар в десятката. Не изключвам водачите да получат медали...

БОМБА ОТ НЕБЕТО

Пълното име на бомбата е FAB-1500 M54 (UMPK). Това значи авиационна бомба с високо избухливо деяние, основана през 1954 година, само че неотдавна доста сполучливо осъвременена - допълнена с уеднаквен модул за обмисляне и поправяне.

Последното е извънредно значимо: преди този момент водачите пускаха такива бомби, както се споделя, на око. И когато дизайнерите прикрепиха същия този UMPК към FAB-1500, той всъщност се трансформира във високопрецизен управляем арсенал.

Какво още се знае за нея? Максималната височина на изстрелване на авиобомбата е 12 км, а началната ѝ скорост на обмисляне зависи от носителя и доближава 1900 км/ч (свръхзвукова). Дължината 2,765 м, диаметърът - 630 мм, общото тегло - 1550 кг. Масата на бойната глава на боеприпаса е 675,6 кг. След детонацията снарядът оставя кратер с диаметър до 15 метра, а радиусът му на разрушение от осколки и ударна вълна е 500 метра. Максималното отклоняване на бомбата от задачата е 5 метра. Су-34 може да носи 2 такива бомби.

Какво споделят специалистите за нея?

Василий Дандикин, капитан I сан, боен специалист:

- FAB-1500 има няколко преимущества пред " Кинжал ".

Тя е три пъти по-мощна от Кинжалите. Като се има поради обстоятелството, че е осъвременена, тя разрешава на самолета да не навлиза в зоната на противовъздушната защита на съперника. В същото време точността на удара е висока, което значи, че това е ново мощно оръжие. Освен това тази авиобомба е няколко пъти по-евтина от Кинжал, което също е нейното преимущество.

Сергей Липовой, генерал-майор от авиацията, Герой на Русия:

- Основните цели на FAB-1500 ще бъдат надълбоко заровените в земята обекти на украинската войска, защото тази бомба ги поразява с огромна успеваемост. На първо място, командни пунктове, хранилища за муниции и бронирани транспортни средства, укрепления, бункери и инфраструктура, ситуирани подземен. Всичко това се унищожава доста дейно от авиационни бомби с маса звук и половина.

Между другото…

През август президентът на Украйна Владимир Зеленски посети това оборудване на Въоръжените сили на Украйна. Посещението му беше скрито с „ трипластова “ дегизировка. Още повече, че това се случи през нощта.

Между другото, в арсенала на съветските Въздушно-космически сили има петтонни и даже деветтонни авиационни бомби.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР