Украинските сили проведоха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на

...
Украинските сили проведоха контранастъпателни операции на най-малко три сектора на
Коментари Харесай

ISW: Украинското контранастъпление – бавно, но многопластово

Украинските сили организираха контранастъпателни интервенции на минимум три бранша на фронта на 21 юни. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи, че украинските войски са постигнали непълен триумф в посока Билохоривка-Шипиловка (около 10 км южно от Кремина в Луганск област). Руски блогър с изключение на удостовери, че контраатакуват в регионите южно и западно от Кремина.

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили не престават в граничния регион на западната част на Донецк и източната Запорожка област по линията Вилне поле-Макаривка, а съветски блогъри не престават да разискват украинските офанзиви в този регион, изключително на юг от Велика Новосилка.

Украински и съветски източници оповестиха, че украинските войски не престават настъпателните интервенции в западната Запорожка област, както южно, по този начин и югозападно от Оригов и че съветските сили контраатакуват, с цел да си върнат изгубените позиции в тази посока. Руски източници означават относително по-бавен ритъм на украинските настъпателни интервенции както в западна Донецка, по този начин и в западна Запорожка област спрямо предходните дни.

Това се споделя в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че напредъкът на украинските контраофанзиви е по-бавен от предстоящото – евентуално заради ефикасната съветска отбрана. Той означи, че украинският прогрес не е елементарен, тъй като съветските сили са минирали 200 000 квадратни километра територия на фронтовата линия.

Руският му сътрудник Владимир Путин също разяснява тематиката, като съобщи, че съветските сили са унищожили 244 танка и 679 бронирани транспортни средства от 4 юни насам.

Като цяло по-бавното от предстоящото движение на украинските контраофанзивни интервенции не е емблематично за по-широкия нападателен капацитет на Украйна и украинските сили евентуално сполучливо основават условия за бъдещи съществени старания макар първичните неуспехи. Украински публични лица от дълго време алармираха, че украинската контранастъпление ще бъде поредност от постепенни и поредни нападателни дейности. Текущите интервенции не са главната посока на планирането на контранастъплението на Украйна.

Маляр акцентира на 20 юни, че не е потребно да се мери триумфът на военните действи „ единствено по километри или брой освободени селища “. Изявлението повтаря наблюдението на украинския президент Володимир Зеленски, че войната не е „ холивудски филм “, който ще даде незабавни и осезаеми резултати.

Наблюдението, че актуалните украински интервенции може да имат цели, които не са просто териториални, е значимо. Украинските сили може да организират няколко настъпателни интервенции в целия спектакъл, с цел да изтощават последователно съветските сили и да основат условия за бъдещо главно изпитание. Загубите са неизбежни и от двете страни, само че деликатното оперативно обмисляне от украинска страна евентуално се стреми да смекчи и балансира тази действителност с също толкоз значимото наблюдаване, че деградацията на съветската работна мощ е скъпа цел.

Финансистът на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин изрази загрижеността си, че съветските сили понасят огромни загуби в жива мощ и съоръжение вследствие на продължаващите украински офанзиви, изключително в Южна Украйна.

Успехът на украинските контраофанзиви не би трябвало да се прави оценка само въз основа на ежедневните промени в контрола върху терена, защото по-широките оперативни планове на украинските офанзиви по цялата фронтова линия може да се основават на последователното утежняване, изтощение и консумиране на съветския потенциал в подготовка за спомагателни нападателни удари.

Украинският конгломерат за отбранителна индустрия „ Укроборонпром “ разгласи на 20 юни, че Украйна е построила и сполучливо тества дрон с обсег от 1000 км, което демонстрира желанието и способността на Украйна да нападна съветската военна инфраструктура в окупираните от Русия територии и Русия с украински дронове.

Говорителят на „ Укроборонпром “ Наталия Сад съобщи, че украинските сили са употребявали сполучливо новия украински дрон, само че не даде информация дали този дрон към този момент е бил употребен за удари. Укроборонпром по-рано разгласи създаването на безпилотен аероплан с обсег от 1000 км през октомври 2022 година Ръководителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Кирило Буданов сподели пред The Economist, че Украйна е във война и че дроновете над Кремъл демонстрират, че съветската защита е „ потьомкински села “ – израз, отнасящ се до хипотетичното създаване на подправени селища от исторически съветски министър, с цел да скрие същинското положение на империята от царя.

Докато Буданов не удостовери, че украинските сили преди този момент са изстреляли дронове над Кремъл на 3 май, чиновници на американското разузнаване по-рано оцениха, че украинските специфични военни или разследващи елементи стоят зад поредност от секрети дейности против съветски цели, в това число удара от 3 май.

Преди това ISW погрешно реши, че офанзивата против Кремъл от 3 май може да е била съветски подправен байрак.

Фокусът на Украйна върху създаването на дронове с огромен обхват на деяние дружно с американското разузнаване демонстрира, че Украйна евентуално ще продължи да преследва съветски задни цели с украински дронове. Международното право разрешава на украинските сили да нанасят удари по законни цели даже на съветска територия, изключително цели, от които съветските сили нападат украинска гражданска инфраструктура.

Руските управляващи в украински територии не престават да кодифицират правни механизми за насилствени депортации от окупираните региони на Украйна. Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин подписа заповед на 20 юни, която основава работна група за контролиране и контрол на основаването на „ места за краткотрайно задържане на непознати жители и лица без поданство “ в окупираната Донецка област и дефинира тези лица като подлежащи на експулсиране. или депортиране от територия, считана за съветска съгласно съветското законодателство.

Путин подписа декрет на 27 април, който предвещава заповедта на Пушилин, като дефинира живеещите в окупираните региони, които отхвърлят да одобряват съветски паспорти, като „ непознати жители и лица без поданство, които понастоящем обитават в Руската федерация “.

Създаването на новата работна група на ДНР всъщност слага официални условия за държавното управление да задържа поданици на окупираната Донецка област, които са класифицирани като „ непознати жители и лица без поданство “ според закона от 27 април и публично да ги дефинира като подлежащи на депортиране от окупирания Донецк Област. Работната група също по този начин евентуално ще служи като насилствен инструмент, целящ да принуди жителите на окупираните региони да получат съветски паспорти от боязън от случайно задържане и евентуално депортиране. ISW продължава да прави оценка, че всички линии на старания, ориентирани към кодифициране и формализиране на депортирането на украинци, могат да съставляват нарушаване на Женевската спогодба за попречване и наказване на закононарушението геноцид, както и евентуална умишлена акция за етническо пречистване.

Съобщава се, че съветското военно командване ще образува Азовския военноморски окръг като част от съветския Черноморски флот до 1 юли. Украинският център за опозиция заяви, че съветските сили основават щаб на Азовския военноморски окръг в окупирания Мариупол и възнамеряват да завършат образуването му до 1 юли.

Центърът за опозиция добави, че съветското военно командване възнамерява да пребазира осем военни кораба и катера, както и 16 спомагателни кораба от съветския Черноморски флот и Каспийската флотилия в Азовския военноморски окръг. Центърът добави, че тези кораби включват три дребни ракетни кораба – „ Циклон “, „ Асколд “ и „ Амур “, които ще имат общо 24 ракети „ Калибър “.

На 21 юни съветското федерално държавно управление одобри и утвърди няколко закона, изменящи процедурите за работа по контракт. Държавната дума на Русия одобри на трето четене закон, който усилва възрастовите ограничавания за военнослужещите по контракт по време на готовност, военно състояние и военно време.

Високопоставени офицери до генерал-полковници ще служат до 70-годишна възраст, а всички останали военнослужещи по контракт ще могат да се пенсионират на 65-годишна възраст – евентуално от значително значение, с цел да запазят доста застаряващи съветски генерални офицери на длъжностите си, без да се нуждаят от специфични изключения.

Съветът на федерацията на Русия утвърди закон, който разрешава на лица, направили закононарушения с „ дребна или междинна тежест “, и хора с лимитирана валидност за военна работа да подписват военни контракти с съветското МО.

Известен съветски блогър твърди, че указът на съветския президент за разширение на обществените придобивки на съветските ветерани изключва разпореждания за щурмовите елементи „ Щурм Z “, формирани от пандизчии. Блогърът означи, че тези наказани на процедура нямат никакви права, макар че са доброволци да се бият в Украйна и че подписват обособен контракт с съветското МО.

Съобщава се, че съветските елитни въздушнодесантни сили страдат от проблеми с морала на фронтовата линия. Руски източник разшири документ, съгласно който 325 военнослужещи от 83-та гвардейска десантно-щурмова бригада са напуснали позициите си от февруари 2023 година Съобщава се, че съветски чиновници са разкрили 228 от военнослужещите, до момента в който 97 към момента са в неопределеност. ISW е следил по-рано детайли от съветската 83-та гвардейска десантно-щурмова бригада в Запорожка област към март 2023 година Финансистът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин удостовери, че ЧВК набира геймъри да ръководят дронове. Руските опозиционни медии започнаха да оповестяват на 19 юни, че „ Вагнер “ популяризира известия за набиране на хора с „ опит в игрите “, които да се причислят като експерти.

Руските окупационни управляващи не престават да депортират деца от окупираната Луганска област в Русия под прикритието на здравна нужда. Ръководителят на украинската Луганска област Артьом Лисохор съобщи на 20 юни, че съветските окупационни управляващи са отвели 150 деца от Старобилски регион, окупирана Луганска област, в Русия под прикритието на „ рехабилитация “ до момента през юни.

Лисохор заяви, че лекари от Русия са прегледали деца в окупираната Луганска област и настояват, че са разкрили неуточнени „ патологии “ при 70 % от децата, употребявайки тези „ патологии “ като опрощение за депортиране на децата в Русия за лекуване и рехабилитация.

Лисохор означи също, че съветските управляващи в Старица Луганска депортират деца и техните майки в Русия, евентуално в поддръжка на огромна линия от старания за принудително обезлюдяване на региони на окупирана Украйна.

Съобщава се, че основаната в Крим партизанска група „ Атеш “ е направила нахлуване против железопътна линия в окупирания Крим на 21 юни. Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов заяви на 21 юни, че неуточнени участници са развалили железопътна линия покрай Феодосия в югоизточен Крим.

Украинският противодействуващ център приписа нападението на партизанското придвижване „ Атеш “ и означи, че вредите са прекъснали значими железопътни логистични линии, които минават през окупирания Кримски полуостров.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР