В момента не става въпрос само за сигурността на Украйна

...
В момента не става въпрос само за сигурността на Украйна
Коментари Харесай

Анализатор: Има много ясен и точен подход как Украйна може да спечели войната

" В момента не става въпрос единствено за сигурността на Украйна като страна, като нация и население, а става въпрос за сигурността на целия континент. В сюжет, в който Русия ще завоюва войната против Украйна, без значение за какви териториални придобивки приказваме – дали ще са 20% или повече, това ще има съществени геополитически, а и геоикономически последствия за цяла Европа ".

Това разяснява пред Велина Чакърова, геополитически анализатор, някогашен шеф на Австрийския институт за външна политика, а в този момент управлява своя организация за геополитически разбори " Face " във Виена.

Коментарът ѝ бе по отношение на вчерашната тирада на украинския президент Володимир Зеленски пред френското Национално заседание, в която сподели, че ключът към сигурността на цяла Европа се намира в Украйна.

Тя подсети и думи на френския президент Еманюел Макрон, съгласно който " Европа се намира в смъртоносна опасност и е доста значимо какви решения ще се вземат оттук нататък ".

След седмица в Швейцария следва мирна конференция за Украйна. Над 80 страни ще са показани на двудневната среща, проведена по самодейност на Украйна, а фокусът е върху десетте точки на президента Володимир Зеленски за завършек на войната. Основните са евакуиране на съветската войска от всички окупирани територии, арбитражен съд за военните закононарушения на Русия и репарации. Но в последна сметка единствено три от тях ще бъдат предмет на разискванията в швейцарските Алпи: сигурността на нуклеарните централи в Украйна, зърнения експорт и размяната на военнопленници. За Киев обаче е значимо конференцията въобще да се организира, като начало на процеса в търсенето на мир, което сега наподобява много мъчно поради нежеланието на Русия да води договаряния. Руският външен министър Сергей Лавров назова настояванията на Зеленски " плод на болно схващане ".

Според Велина Чакърова през цялото време е ясно, че тази конференция няма да докара до сериозен резултат във връзка с започване на договаряния сред Русия и Украйна за привършване на войната.

" Няма по какъв начин да гледаме на сходен тип събития от сериозна позиция, защото Русия не беше поканена през цялото време. В разследване на срещата на Путин със Си Дзинпин в Пекин един от триумфите на съветския президент беше да се стигне до анонсирането от страна на Китай, че те ще поддържат мирна конференция, която се признава и от Русия, и от Украйна. Това беше извънреден дипломатически триумф за съветския президент. Индия ще участва, само че няма да изпрати почитан дипломатически представител ".

По думите на анализатора има основни въпроси, които в подтекста на войната би трябвало да се разискват в по-широка дипломатическа рамка. Според нея другото значимо, с цел да се състои тази конференция, е да се поканят колкото се може повече наблюдаващи от всички точки на света. Идеята е да се разпространява украинската позиция, изясни тя в изявление за предаването " Събота 150 ".

Чакърова акцентира, че в това време Русия се готви за различна конференция:

" Ако погледнем от двете страни на тези паралелни събития, това ще докара в границите на идващите 12 до 24 месеца до започването на един значителен цикъл на дипломатически договаряния, които ще включват към този момент украинската и съветската страна ", предвижда тя.

Според нея Китай преследва личния си народен интерес – да се проточи тази война колкото се може, по-дълго. " Това значи, че западните сили, Съединени американски щати и европейските страни ще би трябвало да се занимават с казуса в дълготраен проект и по този метод Китай ще има опцията да се концентрира напълно върху югоизточното море и Тайван ", посочи тя.

По думите ѝ нещата се развиват в посока на една продължителна и изморителна война, в която всички основни играчи стартират да взимат по-ясни позиции.

В момента интернационалното право бива стъпквано освен от Русия, само че и от други интернационалните сили, разяснява Велина Чакърова. В този смисъл е значимо сходен вид дипломатически мероприятия да основават конгрес за интернационален разговор.

" Мирната конференция за Украйна е належащо да се организира, с цел да се даде един подтик на интернационалната дипломация и на диалозите сред Украйна от една страна, с проблемите, които сега страната претърпява, а в същото време в устрема си да оцелее като страна, народ, нация. Това са въпроси, които Украйна не може изолирано да разисква единствено с европейските страни или единствено със Съединени американски щати, а би трябвало по-сериозен дипломатически конгрес ".

Истината е, че има доста явен и прецизен метод по какъв начин Украйна може да завоюва тази война – посредством всеобхватна помощ, която включва освен военна помощ, само че и всички други звена, безапелационна бе Чакърова. Тя означи глобите, които обаче би трябвало да се съблюдават, както и сериозна дипломатическа совалка по света. " Това са звената, по които би трябвало да се работи в кратковременен проект, вместо да се дават празни обещания на популацията в Европа ".

Велина Чакърова разяснява и идните европейски избори. Според нея са ни нужни малко по-прагматично мислещи и по-реалистично настоящи политици и представители в новия Екологичен потенциал. Населението в Европа обаче не е толкоз заинтригувано да гласоподава за Екологичен потенциал, неразбирайки до каква огромна степен този глас оказва въздействие върху законодателството на европейските институции, означи още тя. И акцентира, че нараства популизма.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР