Украинските сили преминават през Запорожка област в Украйна през юни.

...
Украинските сили преминават през Запорожка област в Украйна през юни.
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Според американското разузнаване Украйна няма да успее да постигне основната цел на офанзивата

Украинските сили минават през Запорожка област в Украйна през юни. Според оценка на американското разузнаване украинските сили няма да съумеят да доближат до югоизточния град Мелитопол, жизненоважен съветски директен център, възпрепятствани от минни полета. Снимка: Саша Маслов за The Washington Post 

Автори: Джон Хъдсън и Алекс Хортон, " Вашингтон пост "

Разузнавателната общественост на Съединени американски щати счита, че контраофанзивата на Украйна няма да успее да доближи до основния югоизточен град Мелитопол, оповестиха за " Вашингтон пост " хора, осведомени с класифицираната прогноза - констатация, която, в случай че се окаже вярна, ще значи, че Киев няма да извърши главната си цел да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим по време на тазгодишното нахлуване.

Мрачната оценка се основава на бруталния опит на Русия в отбраната на окупирана територия посредством фаланга от минни полета и окопи и евентуално ще накара Киев и западните столици да посочат с пръст аргументите, заради които контраофанзивата, в която бяха вложени десетки милиарди долари западни оръжия и военно съоръжение, не реализира задачите си.

Силите на Украйна, които се придвижват към Мелитопол от село Роботино, отдалечено на повече от 50 благи, ще останат на няколко благи от града, обявиха американски представители. Американски, западни и украински държавни чиновници, интервюирани за този материал, приказваха при изискване за анонимност, с цел да обсъдят чувствителни военни интервенции.

Службата на шефа на Националното разузнаване отхвърли да разяснява.

Мелитопол е от решаващо значение за контраофанзивата на Украйна, защото се счита за входна врата към Крим. Градът се намира на кръстовището на две значими автомагистрали и железопътна линия, които разрешават на Русия да придвижва боен личен състав и съоръжение от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна.

Забавящата се контраатака на Украйна

Представители на Съединени американски щати плануват, че напъните на Украйна да си върне окупираните от Русия територии ще се забавят, преди да доближат до основния югоизточен град Мелитопол. В момента украинските сили се придвижват на юг към село Роботино.

Украйна стартира контраофанзивата при започване на юни с вярата да повтори зашеметяващия си триумф при настъплението в Харковския район предходната есен.

Но през първата седмица на сраженията Украйна понесе огромни загуби против добре квалифицираната съветска защита, макар че разполагаше с редица новопридобити западни машини, в това число американски бойни машини " Брадли ", немски танкове " Леопард 2 " и профилирани машини за разминиране.

Съвместни учения, извършени от американски, английски и украински военни, предвиждаха такива загуби, само че Киев приемаше загубите като цена за продупчване на главната отбранителна линия на Русия, обявиха американски и западни представители.

Украйна обаче реши да спре загубите на бойното поле и да премине към тактичност, при която се разчита на по-малки елементи за нахлуване в разнообразни региони на фронта. В резултат на това през лятото Украйна реализира постепенни триумфи в разнообразни области.

Неотдавна Киев насочи към фронта повече запаси, в това число елементи " Страйкър " и " Чалънджър ", само че към момента не е съумял да пробие главната отбранителна линия на Русия.

Пътят към Мелитопол е извънредно сложен и даже завладяването на по-близки градове като Токмак ще бъде мъчно - сподели Роб Лий, боен анализатор от Института за проучване на външната политика.

" Русия има три съществени отбранителни линии там и по-късно укрепени градове ", сподели той. " Въпросът не е единствено дали Украйна може да пробие една или две от тях, а дали може да пробие и трите и да има задоволително налични сили след изтощаването им, с цел да реализира нещо по-значимо като завладяването на Токмак или нещо оттатък това. "

Мрачните вероятности, за които бяха осведомени някои републиканци и демократи в Капитолия, към този момент провокираха размяна на обвинявания по време на срещи при закрити врата. Някои републиканци към този момент се опълчват на настояването на президента Байдън за спомагателна помощ за Украйна в размер на 20,6 милиарда $ поради скромните резултати от офанзивата. Други републиканци и в по-малка степен ястребски настроените демократи упрекват администрацията, че не е изпратила по-рано по-мощни оръжия в Украйна.
Американските публични лица отхвърлят рецензиите, че изтребителите F-16 или ракетните системи с по-дълъг обхват на деяние, като да вземем за пример ATACMS, биха довели до друг резултат. " Проблемът си остава пробиването на главната отбранителна линия на Русия и няма доказателства, че тези системи щяха да бъдат панацея ", съобщи почитан чиновник на администрацията.

В изявление тази седмица военачалник Марк А. Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете, съобщи, че Съединени американски щати са били наясно с сложната задача, която стои пред Украйна.

" Преди няколко месеца споделих, че тази атака ще бъде дълга, кървава и мудна ", сподели той пред The Post. " И тъкмо това е: дълга, кървава и мудна, и това е доста, доста сложна борба ".

Въпреки че не реализира задачите си, той означи триумфа на Киев в отслабването на съветските сили. " Руснаците са в много тежко положение ", сподели той. " Претърпели са голямо количество жертви. Моралният им дух не е огромен. "

Представители на Съединени американски щати обявиха, че Пентагонът неведнъж е препоръчвал на Украйна да концентрира огромна маса сили в една точка на пробив. Въпреки че Украйна избра друга тактика, формалните лица обявиха, че това е било решение на Киев, като се имат поради големите жертви, които украинските войски са давали на бойното поле.

Украински боец, изгубил ръката си преди година в стълкновение, държи оръжието си пред Бахмут във вторник. (Libkos/AP)

В четвъртък украинският външен министър Дмитрий Кулеба призна бавния ритъм на украинската контраатака, само че съобщи, че Киев няма да спре да се бие, до момента в който не си върне цялата територия. " Не ни интересува какъв брой време ще отнеме това ", сподели той пред организация Франс прес.

Той насърчи критиците на офанзивата да " отидат и да се причислят към задграничния легион ", в случай че желаят по-бързи резултати. " Лесно е да кажеш, че искаш всичко да е по-бързо, когато не си там ", сподели той.
Украински публични лица обявиха в частен диалог, че периодите зависят от това какъв брой бързо силите могат да обхванат в минните полета - сложен развой, който натоварва ресурсите на армията за разминиране на необятна територия.

Анализаторите споделят, че провокациите, пред които е изправена Украйна, са многостранни, само че съвсем всички са съгласни, че Русия е надминала упованията, що се отнася до уменията ѝ да пази окупираната територия.

" Най-детерминиращият фактор за това по какъв начин е протекла тази атака до момента е качеството на съветската защита ", споделя Лий, като отбелязва потреблението на окопи, мини и авиация от страна на Русия. " Те имаха доста време и се подготвиха доста добре... и направиха доста мъчно за Украйна да напредва. "

Бяха повдигнати и въпроси за това по какъв начин Украйна е заела силите си и в кои региони.

В продължение на месеци украинците влагаха големи запаси в Бахмут, в това число бойци, муниции и време, само че изгубиха контрола над града и реализираха единствено скромни триумфи в завладяването на териториите към него. И въпреки че околните, окопни боеве в Бахмут са разнообразни от казуса с мините в южната част на страната, фокусът накара някои от администрацията на Байдън да се тормозят, че несъразмерното ангажиране на изток може да е понижило силата на контранастъплението в южната част на страната.

Новата разследваща оценка съвпада със секретна прогноза на Съединени американски щати от февруари, съгласно която дефицитът на съоръжение и мощ може да значи, че контраофанзивата ще се окаже " надалеч от задачата " на Украйна да прекъсне сухопътния мост към Крим до август. Оценката, в детайли разказана в конфиденциален документ, изминал в приложението за обществени медии Discord, дефинира Мелитопол или Мариупол като цели, " които ще лишат съветския сухопътен достъп до Крим ".

Представители на Съединени американски щати обявиха, че Вашингтон към момента е отворен за опцията Киев да изненада скептиците и да преодолее компликациите. Един от чиновниците на защитата съобщи, че е допустимо Украйна да наруши обичайните представи и да продължи контраофанзивата през зимата, когато всичко, в това число поддържането на бойците на топло и снабдяването им с храна и муниции, става доста по-трудно.

Но това ще зависи от няколко значими фактора, като да вземем за пример количеството отмора, от която се нуждаят бойците след тежкия военен сезон. Това ще зависи и от количеството профилирано съоръжение и облекло за студено време, с което разполагат, сподели служителят на защитата. Но и Москва може да има по-добри резултати по време на зимните военни интервенции.

" Известно е, че руснаците са способни да водят война в студено време ", сподели служителят.

 

Инфо: " Вашингтон пост "

Превод: " Гласове "


 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР