Украинските пропагандисти се смееха напразно на ешелоните със стари съветски

...
Украинските пропагандисти се смееха напразно на ешелоните със стари съветски
Коментари Харесай

В бой влизат старците: Съветски танкове готвят сюрприз за немските Леопарди

Украинските пропагандисти се смееха на вятъра на ешелоните със остарели руски танкове, фотоси на които се разпространиха в мрежата. На актуалното полесражение такава машина с нарезно оръдие може да бъде по-ценна от по-модерните танкове с гладкоцевни оръдия и по-ефективна от стандартните самоходни оръдия. Повече детайлности - в материала на Цариград, преведен от.

Онзи ден обществените мрежи разпространиха фрагменти с трен, пренасящ танкове в загадъчната съветска отдалеченост. В последния ценителите безпогрешно разпознаха старите Т-55 и Т-54 - първите следвоенни машини на Съветския съюз.

Публикацията провокира същинска нервност измежду украинските пропагандисти и трансукраинската общност от двете страни на фронта, които предстоящо се втурнаха да крещят, че на руснаците им свършили танковете, че Ванките отиват на фронта в стоманени ковчези.

Най-пъргавите даже съумяха да надраскат язвителни изявления за идното наново стартиране на " тридесет и четворките ".

Е, дано да разберем: толкоз ли са безнадеждни танковете от първото следвоенно потомство, какво ги чака на актуалното полесражение? И каква изгода могат да имат във войната на XXI век?

Силен руски дъртак

Като начало би трябвало да се означи: танковете не отиват на фронта, а в завода за ремонт на танкове. Самото видео е снимано някъде в Далечния изток и, съдейки по следите от сняг по пистите, в самия завършек на зимата. Следователно виковете за " стоманени ковчези " могат незабавно да бъдат пресечени като информативен звук и вражеска агитация.

Преди тези танкове да отидат на врага, те ще бъдат ремонтирани и съществено осъвременени. Съдейки по това, което към този момент видяхме с връщането на Т-62 от консервация, може даже да се планува описът на тези работи: ремонт или замяна на мотора, в случай че е належащо, бариера на ходовата част; резервоарът да бъде окачен с динамична отбрана: минимум - " Контакт-1 ", в добра версия - " Контакт-5 " ; може би ще го добавят с антикумулативни решетки.

Трябва да се означи, че в тази ситуация с Т-62 техниците очевидно се поколебаха: да оставят метално-полимерните блокове на скулите на кулата (така наречените „ вежди на Брежнев “) или да ги отстранен и да сложат „ клюн “ от горната страна на който са инсталирани динамичните защитни блокове.

В мрежата можете да намерите разнообразни варианти за комплекта за тяло на тези танкове. В случая с Т-55 няма да има такава алтернатива: техните кули са голи и ще би трябвало да бъдат екранирани със модерни средства.

Също по този начин опитът от модернизацията на Т-62, взети от складовете, допуска, че " петдесет и петиците " най-вероятно ще получат мерници 1ПН96MT-02 с термичен канал и лазерен далекомер. Тази система за наблюдаване ви разрешава да откривате цели през нощта на разстояние до 2000 метра.

Да, този индикатор е доста по-лош от този на най-хубавия домакински комплекс " Сосна-У ", който вижда вражеските танкове в инфрачервения диапазон на разстояние до 5 км. Но Т-55 несъмнено няма да е изцяло кьорав през нощта.

Освен това не би трябвало да забравяме, че табличните благоприятни условия на технологията постоянно са лимитирани от изискванията, в които се употребява. В изискванията на Руската низина дистанцията на видимост в 45% от случаите е лимитирано до един километър. В 17% от случаите пейзажът се вижда на километър и половина, а в други 16% - на 2–2,5 км.

Общо в 78% от настоящия спектакъл на военните дейности теренът не разрешава на екипажа на танка да гледа по-далеч от 2,5 км. Ясно е, че някъде в степите на Херсонска област този индикатор ще бъде изцяло друг, само че в Донбас и в по-голямата част от останалата част на Украйна това ограничаване към момента е изцяло изпълнено и затова в множеството обстановки релативно скромните благоприятни условия на 1ПН96MT- 02 няма да играе толкоз пагубна роля, колкото наподобява на някои от височината на техните дивани.

Що се отнася до " слабата " или " остаряла " ризница Т-55, и с нея всичко е доста забавно. Първо, малко цифри. Челната част на корпуса на танка е заварена от 100 стоманени листа, страните са от 80 мм плочи.

Челната кула е предпазена от 200 мм ризница, страните й са с променлива дебелина - от 160 мм в долната част до 115 мм по-близо до покрива (в същото време по-тънката част на страната е по-наклонена, което усилва нейното съпротивление).

А в този момент дано разгледаме сходни индикатори на немските " Леопарди-1 ", които бяха обещани на украинския режим в количество от съвсем 180 броя и които нито нашите пораженци, нито западните пропагандисти по някаква причина не назовават отпадък на гъсеници (въпреки че, всъщност те са такива).

Горната челна плоча на корпуса им е смешните 70 мм при ъгъл 60 градуса, долната челна плоча е 50 мм при 50 градуса. Горната част на борда е предпазена от 45 мм лист, а долната част е изцяло предпазена от 35 мм стомана (срещу твърда 80 мм плоча за T-55).

Кулата има относително прилична ризница единствено в региона на оръдейната маска - 100 мм. Горната челна част е единствено 50 мм, а страничните са 60 мм. В съпоставяне с Т-55 немският танк безусловно има картонена кула и смешна отбрана на корпуса. Но нещо не се вижда, че враговете проведоха хороводи към тях с крясъци: " Стоманени ковчези! ".

Да, " Ейбрамс " и " Леопардите " от второ потомство имат несравнимо по-добра челна ризница от " петдесет и петицата ", а американските танкове също са по-добре бронирани в страничната проекция (има почти тъждество с " Леопард-2 " ). Надминават Т-55 в отбраната и полските занаяти, основани на Т-72.

Най-важното обаче е, че бронята на Т-55 ви разрешава да окачите върху нея всяка съществуваща динамична отбрана, в това число " Контакт-5 ", който с помощта на бързите експлозиви и тежките ракетни плочи решително се бори освен с кумулативни, само че и с кинетични муниции.

Съответно, при изискване на верния комплект за тяло, същинската сигурност на T-55 евентуално ще изненада мощно врага и в това време всички оръжия.

Ще има танк, ще му се откри и приложение

Можете също по този начин да запомните, че T-55 няма автоматизиран товарач, тъй че екипажът се нуждае от товарач, който безусловно натъпква тежки снаряди в оръдието с ръцете си. Но, извинете, а какво става в " Абрамс " и " Леопард-2 "? Ситуацията да не е някак нси друга? Но не: няма автоматизиран товарач по същия метод, а унитарните снаряди за оръдието на Rheinmetal са още по-големи и по-неудобни.

Така че, в случай че приказваме за архаичния дизайн на Т-55, тогава единствено спрямо по-късните руски транспортни средства важи: концептуално американските и немските танкове просто останаха на равнището на Т-55 и Т-62.

" Както демонстрира практиката, съвсем всяка техника, изключително в случай че е осъвременена, може да се употребява по един или различен метод. Много добре си припомням по какъв начин в края на 2014 година нашите полицаи смъкнаха от постамента танка ИС-2, модернизираха го малко и го използваха като преносима самоходна артилерийска установка ", - сподели Александър Матюшин, старши лейтенант от армията на ДНР, пред наблюдаващия на Цариград.

" Ето за какво, в случай че ги модернизирате, закачите динамична отбрана върху тях, тогава, несъмнено, те могат да се употребяват. Например в изискванията на градски борби - като тежко бронирани машини с мощно оръдие и тежка картечница. Във всеки случай това ще бъде прикритие за пехотата ", добави той.

Също по този начин, съгласно него, тези танкове ще бъдат потребни на втората линия на защитата, която сега се построява в ДНР, Запорожие и Херсонска област по крайбрежията на Днепър.

На тези позиции Т-55 ще бъдат потребни за увеличение на огневата мощност на опорните точки. Освен това, съгласно нашия събеседник, танковете Т-62 (които, както и Т-55, нямат автомат за зареждане, а са въоръжени със 115 мм гладкоцевно оръдие) се употребяват сходно на актуалните модели и няма проблеми с тях.

" Технически Т-62 не се разграничава от Т-72. Цялата разлика е в калибъра на боеприпасите и наличието на различен член на екипажа ", добави Матюшин.

Икономиката на войната

Изключително значим миг зад връщането на въоръжение на Т-62 и възможното връщане на Т-55 е, че танкоремонтните фабрики като 103-ти бронетанков ремонтен цех в Забайкалието могат да ги приведат в бойна подготвеност.

Благодарение на това колоси като Уралвагонзавод или Омския цех за транспортно машиностроене могат да се съсредоточат върху производството и модернизацията на нашите най-хубави танкове Т-90 и Т-80. Работата на заводите за ремонт на танкове ни разрешава отчасти да разтоварим флагманското произвеждане и да разпределим товара върху нашата промишленост по най-рационалния метод.

Освен това в складовете би трябвало да се съхранява голямо количество снаряди за 100-мм оръдия Д-10Т2С, с които са въоръжени тези машини. Общото количество насъбрани муниции може да бъде милиони.

Като се има поради фактът, че Т-55 е създаден преди 1979 година, в складовете би трябвало да има много " живи " снаряди, създадени през 70-те и 80-те години на предишния век.

Дългосрочни вероятности

Между другото, точно нарезното оръдие Д-10T2S е главното преимущество на този танк в сегашния спор. По някаква причина малко се обръща внимание на това, само че оръдието е в положение да хвърля снаряди на разстояние съвсем 15 км.

В същото време бойният опит демонстрира, че нашите артилеристи сполучливо употребяват 100-мм противотанкови оръдия " Рапира " за обстрел на тилови позиции на съперника. Поради плоската траектория на изстрела американските контрабатарейни радарни станции AN / TPQ-36 не виждат снарядите на тези оръдия в полет.

Благодарение на това гладкоцевното противотанково оръдие стартира да се употребява в необикновената роля на леко полево оръдие. Танковете Т-72, Т-80, Т-90 се употребяват по сходен метод: транспортните средства минават в затворени позиции и съгласно настройката от дрона обстрелват украинските укрепления.

Съвременните танкове обаче не са доста комфортни в ролята на самоходни оръдия (САУ). Първо, те са въоръжени с гладкоцевни оръдия, които им разрешават да форсират бронебойни подкалибрени снаряди до високи скорости, само че не се разграничават по акуратност на огромни дистанции.

В допълнение, гладките варели са чувствителни към прегряване и произлизащото от това деформиране. Второ, колкото и да е необичайно, автоматизираният зареждащ механизъм пречи или по-скоро неговият стеснен потенциал от 22 патрона. Танкът може да вземе и спомагателни муниции (AM), само че танкистите заобикалят да вършат това, защото изстрелите в горящи гилзи доста понижават жизнеспособността на транспортното средство, когато бронята е пробита.

В множеството случаи за екипажа е по-лесно да измине няколко километра и да презареди на безвредно място, в сравнение с да носи спомагателен пакет амуниции със себе си.

Старият Т-55 е изцяло лишен от тези проблеми: нарезната цев ви разрешава да стреляте надалеч, дълго и тъкмо, а товарачът може " с темпото на валса " да изпълни всички 43 снаряда общоприети муниции в револвера.

И в случай че " Рапира " ви разрешава да изпращате снаряди на малко повече от осем километра, тогава T-55 е в положение да стреля по цели на съвсем два пъти по-голямо разстояние.

В изискванията на тежък контрабатареен пердах, мощно засищане на фронта с артилерийски радари и разследващи дронове, Т-55 е идеално тежко бронирано самоходно оръдие. Да, калибърът на оръдието му е дребен в съпоставяне със особено проектираните самоходни оръдия, само че този минус се компенсира от актуалните средства за конфигурация на огъня.

Но при противников противобатареен огън разрушителят на танкове може да бъде спрян единствено с директен удар. Дори близки изстрели от 152-155 мм снаряди не са в положение да го извадят от строя, което не може да се каже за същинските самоходни оръдия с тяхната много тънка ризница: самоходното оръдие " Акация " има 30 мм челна ризница и 15 мм бордове, Гвоздики са предпазени надлежно с 20 и 15 mm ризница.

Освен това танкът ще бъде извънредно потребен за директна поддръжка на пехотата и заличаване на противников опорни точки от разстояние на пряк изстрел: 15-килограмовите противопехотни мини са много безапелационен мотив както за полеви землянки, по този начин и за противников огневи точки в здания.

T-55 няма да бъде в положение в по-голямата част от случаите да излезе на дуел против Abrams или Leopard-2, само че за всяка бойна машина на пехотата, в това число добре предпазени Bradley, танкове Leopard-1 и други отпадъци, под изстрела на нашия " дъртак " несъмнено ще получат смъртна присъда.

Правене на заключения

Ако не преследвате фешън картина и пропагандни уау резултати, потреблението на Т-55 след подобаваща рационализация е чудесно решение. Разбира се, това не е танк от първа линия, само че има порядъчен брой задания за него на бойното поле. Освен това, някои от тях той ще се показа даже по-добре от по-новите машини.

Реактивната ризница ще го избави от по-голямата част от противотанковите оръжия на вражеската пехота, до момента в който нарезното оръдие му дава преимущество при пукотевица на огромни дистанции и ви разрешава дейно да унищожавате пехотата и вражеските укрепления, освобождавайки по-модерни танкове за справяне с по-трудни съперници.

Основният миг, който ще дефинира успеваемостта на тези танкове, е тяхното умело потребление в пердах и слагането на задания, съответни на техните благоприятни условия. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава тези машини ще допринесат за успеха на съветското оръжие. И кой знае, може би по образеца на именитите Т-34 ще сложим няколко " петдесет и петици " като монументи на пиедестали в Киев, Лвов и Варшава.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР