Украинските пилоти на F-16 ще имат право да нанасят удари

...
Украинските пилоти на F-16 ще имат право да нанасят удари
Коментари Харесай

Столтенберг: Украинските пилоти на F-16 ще могат да атакуват цели в Русия

„ Украинските водачи на F-16 ще имат право да нанасят удари по законни военни цели в Русия “.Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той добави, че в този момент е невероятно да се каже по кое време Украйна ще има разполагаем изтребители, съобщи Анадолската организация.

Столтенберг удостовери, че всички съдружници на Киев желаят изтребителите да се появят в Украйна допустимо най-скоро, само че означи, че резултатът от F-16 ще бъде по-голям, в случай че водачите, екипажите и другият спомагателен личен състав са добре подготвени.

" Затова считам, че би трябвало да се вслушаме във военните специалисти за това по кое време тъкмо ще бъдем подготвени или по кое време съдружниците ще бъдат подготвени да стартират да изпращат и доставят F-16. Колкото по-рано, толкоз по-добре ", сподели генералният-секретар.

Според него всеки съдружник самичък ще реши дали да достави F-16 на Украйна, а страните-членки на НАТО се придържат към разнообразни политики.
“Украйна може да чака да получи първата партида създадени в Съединени американски щати изтребители F-16 от Дания още това лято ”,съобщава от датското министерство на защитата.

Дания е поела ангажимент да изпрати на Украйна 19 броя F-16, като първата партида от 6 самолета в началото се чака да бъде доставена напролет на 2024 година, а останалите - до 2025 година През януари имаше известия, че първата партида може да се забави с цели 6 месеца, заяви „ Индипендънт “.

" Трудно е да се дефинира закрепен график за дарението на изтребителите F-16, защото има няколко условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да може Украйна да употребява дарените самолети ", съобщи датският министър на защитата Троелс Лунд Поулсен.

Нидерландия, Дания, Норвегия и Белгия дадоха обещание да доставят на Украйна десетки създадени в Съединени американски щати изтребители от четвърто потомство, макар че точните периоди и броят на самолетите, които ще бъдат изпратени, останаха неразбираеми.

Според Поулсен окончателната доставка на първата партида датски F-16 зависи, наред с други фактори, от готовността на инфраструктурата, водачите и обслужващия личен състав на Украйна. Съобщава се, че съдружниците оказват помощ на Украйна да приспособява инфраструктурата си за употреба на F-16.

/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР