Украинските бежанци, които в момента са настанени в хотели, имат

...
Украинските бежанци, които в момента са настанени в хотели, имат
Коментари Харесай

Достатъчни ли ще бъдат държавните бази, за да бъдат настанени в тях украински бежанци

Украинските бежанци, които сега са настанени в хотели, имат още към месец престой там. След това страната ще търси друго място, на което да ги настани. Засега се възнамерява това да стане в почивните бази, с които страната ни разполага. Достатъчни ли ще са те, с цел да поемат всички бежанци - към момента не се знае.

От 6 дни домът на Татяна е хотелска стая във Варна.

" Живеем умерено, под спокойно небе, одобриха ни, бездънен реверанс, доста благодаря! ",каза Татяна Знабихина.

Преди войната е била шеф в отдел за строителство. Сега:

" Не ме е боязън от работа. Чистачка, миячка на чинии - няма проблем. Не съм го правила, само че съм подготвена ", споделя Татяна.

Сега пред нея и всички бежанци, настанени в хотела, стои датата 31 май. Последният ден, за който страната ще изплаща престоя им в хотели.

" 31-ви не е доста надалеч, а казусът не е решен ", споделя Татяна Знабихина.

" Още не сме мислили. Не желаеме да повярваме, че ще ни местят ", разяснява Татяна Блихосава.

Ако се наложи, има ли вид да си търсите квартира?

" Това ще е огромен проблем, в действителност огромен проблем ", сподели Татяна Блихосава.

Опитахте ли?

" Нямаме пари за това, за жалост. Да се надяваме, че ще намерим работа ", сподели Ирина Заднипренка.

В това състояние, настанени в хотели, са 57 000 бежанци. Държавата още няма прецизен проект къде могат да отидат те след 31 май. Вариантът, който се обмисля, е да бъдат настанени в държавни бази.

" Всички тези 57 000 няма по какъв начин да бъдат просто преместени, по тази причина се търсят и общежития или жилища, които не се употребяват, по този начин наречените ведомствени жилища ", сподели Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците.

Държавните бази са над 600. В какво положение са обаче към момента не е ясно. Ясно е, че броят на бежанците в хотелите е в пъти повече от броя на наличните места в базите. Затова не е изключено страната още веднъж да потърси помощ от хотели, само че в зимните курорти.

" Не са напълно изключени, тъй като постоянно би трябвало да има един авариен вид ", съобщи Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците.

Властите обмислят и друга мярка - с цел да стимулират украинците да работят и да си наемат квартира, ще им оказват помощ с част от наема, само че ще им го дават през заплатата. Нещо, от което не всички бежанци могат да се възползват.

" Имам две деца. Това е главната ми грижа ", сподели Татяна Блихосава.

Тъй като това е най-често срещаната компликация - в Министерския съвет се разисква още един вид - страната да подкрепя детски центрове, които да се грижат за украинските деца, до момента в който родителите им съумеят да построят нов живот тук.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР