Украинските атомни електроцентрали, разположени на територия, държана от Киев, ще

...
Украинските атомни електроцентрали, разположени на територия, държана от Киев, ще
Коментари Харесай

Украйна ремонтира ядрените си реактори, за да са готови за зимата

Украинските атомни електроцентрали, ситуирани на територия, държана от Киев, ще бъдат изцяло подготвени за работа през зимата, с цел да обезпечат електрическа енергия за страната. Това заяви украинският оператор на атомна сила.Цялата сила, с която разполагаме, ще бъде предоставена на електропреносната мрежа, съобщи ръководителят на " Енергоатом " Петро Котин, откакто някои реактори бъдат обслужени преди зимата. Той приказва в централата в Пивденноукраинск в Южна Украйна във връзка повторното стартиране в употреба на един от трите реактора, всеки с мощ 1000 мегавата.
Преди войната работеха всички енергийни блокове - общо 15. По това време централата в Запорожие носеше мощ от 6180 мегавата. Сега разполагаме с 5400 мегавата. Имаме четири енергоблока в ремонт. Когато те се върнат, ще можем да доставим 7 400 мегавата в нашата енергийна система или даже 7 600 мегавата. Ако Запорожката централа работеше, тогава въобще нямаше да имаме проблеми в енергийната система.
Петро Котин, президент на  " Енергоатом "

Украйна ще навлезе в зимния сезон с девет реактора с цялостен потенциал, изясни още Котин, като добави, че четири реактора, които сега са в ремонт, ще бъдат пуснати в употреба преди ноември. Понастоящем страната разполага с 3 електроцентрали с общо 9 реактора на територията под неин надзор. Четвъртата атомна електроцентрала, която е и най-голямата в Европа, е Запорожката централа, в която има шест реактора. От март 2022 година тя е окупирана от съветските сили. Котин добави, че е жизненоважно да се възвърне контролът върху Запорожската централа с мощ 6000 мегавата, с цел да се доставя електрическа енергия на Украйна.От началото на юни войските на Киев водят контраатака в региона на Запорожие в източната и южната част на Украйна в опит да си върнат териториите, държани от Русия от началото на нашествието през февруари 2022 г.Според Котин украинските атомни електроцентрали не са били директно наранени от вълната от съветски удари по енергийната инфраструктура през есента и зимата на предходната година, които прекъснаха електрозахранването на милиони украински домове.Шефът на „ Енергоатом “ не е сюрпризиран от изказването на Рафаел Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила, която не е разкрила експлозиви на покрива на централата в Запорожие.В началото на юли Украйна упрекна Москва, че приготвя провокация, като армията съобщи, че на покривите на трети и четвърти реактор са били сложени предмети, сходни на взривни устройства.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР