Украински войник, ранен по време на ранните боеве в новата

...
Украински войник, ранен по време на ранните боеве в новата
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Ранени украински войници разкриват нарастващия брой жертви при офанзивата в Херсон 

Украински боец, ранен по време на ранните боеве в новата атака в региона на Херсон, се лекува в здравно заведение в Южна Украйна. Украинските сили упорстват да си върнат територията, окупирана от Русия
Автор: Джон Хъдсън, 

В едва осветени болнични стаи в Южна Украйна бойци с отрязани крака, рани от шрапнели, засегнати ръце и счупени стави описаха за неподходящото състояние, в което се намират техните елементи в първите дни от новата атака за прогонване на съветските сили от стратегическия град Херсон.

Войниците споделиха, че им липсва артилерия, нужна за изтласкването на окопаните сили на Русия, и описаха зейващата софтуерна бездна сред тях и по-добре оборудваните им съперници. Интервютата предоставиха някои от първите директни разкази за опита да се отвоюва завладяна територия, която е толкоз сензитивна тематика, че украинските военни командири не разрешиха на кореспонденти да посещават фронтовите линии. 
„ Използваха всичко против нас “, сподели Денис, 33-годишен украински боец, чийто отряд се е отдръпнал от следено от Русия село след нескончаем обстрел от касетъчни бомби, фосфорни муниции и минохвъргачки. „ Кой може да оцелее при офанзива в продължение на пет часа по този начин? “, сподели той.
Денис и осем други украински бойци от седем разнообразни звена направиха редки описания на контранастъплението в Херсон на юг, най-амбициозната военна интервенция на Киев след прогонването на съветските сили в периметъра на столицата напролет. Както и в борбата за Киев, триумфът на Украйна надали е сигурен и разказите на бойците алармираха, че следва дълга борба и доста повече жертви.


Игор, 30-годишен украински пълководец на взвод, е ранен в гърба, когато танкът, който управлява, се разрушава в една канавка. Той е настанен в лечебно заведение в Южна Украйна
„ Загубихме петима души за всеки един техен “, споделя Игор, 30-годишен пълководец на взвод, който е ранен в гърба, когато танкът му се разрушава в една в канавка. Игор не е имал боен опит преди съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той е изкарвал прехраната си, продавайки храна за животни на свинеферми и кравеферми. Неговият заместител като пълководец на взвод също няма предходен боен опит.
Войниците бяха интервюирани на носилки и в инвалидни колички, до момента в който се възстановяваха от пострадванията, получени по време на офанзивата. Някои проговориха при изискване за анонимност, с цел да избегнат дисциплинарни санкции. 
Други, като Денис и Игор, се съгласиха да разкрият единствено първите си имена. Но множеството приказваха ясно за минусите, пред която са изправени. Руските безпилотни самолети " Орлан " са разкрили украинските позиции от повече от километър над главите ни, споделиха те. Това значи, че от такава височина не е допустимо да се чуе бръмченето на самолета, проследяващ придвижването ни. 

Ранен украински боец, Сергий, 30 години, в здравно заведение в Южна Украйна (Снимка за The Washington Post) 
 

Сергий е бил прострелян в коляното, до момента в който е взел участие в новата атака на Украйна за връщане на окупирана територия в Херсон  (Снимка за The Washington Post)
Руските танкове излизат от новопостроени бетонни укрепления, с цел да обстрелват пехотата с голямокалибрена артилерия, споделиха ранените украински бойци. След това танковете се прибират назад в бетонните убежища, предпазени от минометен и ракетен огън. 
Радарните системи за контрабатареен огън автоматизирано откриват и локализират украинците, които се прицелват в руснаците, отприщвайки в отговор залп от артилерийски огън. Руско хакерско съоръжение отвлича дронове на украински оператори, които безпомощно гледат по какъв начин самолетите им се отдалечават зад вражеските линии. 
Украйна обезсърчи отразяването на офанзивата, което докара до осведомително закъснение в евентуално основната точка за поврат в този съвсем седеммесечния спор.
Игор споделя, че когато е стрелял по съветски бойци с автомата си " Калашников " тази седмица, той за първи път е стрелял по човешко създание. „ Не мислиш за нищо “, сподели той. „ Разбирате, че в случай че вие не го извършите, те ще го създадат. “ 
Въпреки провокациите, Игор споделя, че няма самообладание да се върне на фронтовата линия незабавно щом се излекува. „ Моите хора са там. Как да ги оставя? ", споделя той. Други бойци няма да се върнат на бойното поле.
Александър, 28-годишен някогашен строителен служащ, е изгубил ръката си при минометна детонация по време на контраофанзивата предходната седмица. Той потрепна от мислена болежка в болничното легло в неделя, като сподели, че усеща пареща болежка в пръстите и ръката, които към този момент не бяха свързани с тялото му.

Александър, 28-годишен украински боец, е изгубил ръката си, до момента в който е воювал против съветските сили, окупиращи Херсон, който е част от стремежи „ сухопътен мост “ на съветския президент Владимир Путин към Крим (Снимка за The Washington Post)
Александър споделя, че съветският артилерийски огън е бил безсърдечен. „ Те просто ни обстрелваха от самото начало “, сподели той. „ Ако изстреляме три минохвъргачки, те ще изстрелят 20 в отговор. “ Украинските бойци споделят, че е трябвало деликатно да се разпределят употребяваните муниции, само че даже и когато се стреля, има проблеми с поразяването на цели. „ Когато се дават координати, би трябвало да са точни, само че не е по този начин “, сподели той, като означи, че оборудването му датира от 1989 година
Александър в никакъв случай не е пътувал до Херсон преди войната, само че споделя, че с цел да се прогонят съветските нашественици си коства да се пожертва крак. „ Това е нашата страна “, сподели той.
Александър в никакъв случай не е пътувал до Херсон преди войната, само че сподели, че задачата да се прогонят съветските нашественици си коства да се пожертва крак. „ Това е нашата страна “, сподели той. Президентът Володимир Зеленски сподели, че украинските сили са завладяли две села в региона на Херсон и един от неговите помощници е разгласил изображение на украинското знаме, издигнато над село Високопиля през уикенда. „ Украинските флагове се връщат на местата, където би трябвало да бъдат “, сподели Зеленски във видео послание. Но беше невероятно да се реши какъв прогрес са постигнали украинските сили в устрема си да прогонят съветските нашественици от Херсон. Регионът, който беше високомерен от Русия по-рано по време на войната, съставлява значима част от стремежи „ сухопътен мост “ на съветския президент Владимир Путин към Крим, полуостровът, който Русия нахлу и анексира в нарушаване на интернационалното право през 2014 година

30-годишният Петро е един от многото украински бойци, които в този момент се лекуват в медицински заведения в Южна Украйна, защото жертвите нарастват в офанзивата на Украйна за завладяването на Херсон (Снимка за The Washington Post) 
Колкото и кървава да е борбата, украинските бойци споделят, че не виждат опция. „ Ако не ги спрем, те просто ще изнасилват и убиват нашите хора, както правеха на всички места другаде “, сподели съквартирантът на Александър в болничното заведение, 49-годишен наборен боец, който изиска да го назовават ​​с прякора му " Пиночет ". 
Пиночет сподели, че коляното му е било разрушено от шрапнели от минохвъргачка, изстреляна откакто дрон го е забелязал при контранастъплението. Той сподели, че до момента в който украинските загуби са обилни, страната, която води атака, постоянно губи повече бойци.
„ Няма какво да създадем по въпроса “, сподели Пиночет. " Но към момента можем да спечелим. "
Руската електронна война също съставлява непрекъсната опасност. Войниците разказват, че когато е свършвала промяната им и са включвали телефоните си, с цел да се обадят или да изпратят текстови известия на членове на фамилиите си,` това незабавно е предизвиквало съветски артилерийски огън. „ Когато включим мобилни телефони или радио, те могат неотложно да разпознаят нашето наличие “, сподели Денис. " И тогава стартира стрелбата. "
Въпреки възбраната за визити на медии на фронтовата линия, имаше признаци, че хватката на Русия над Херсон може да се разхлаби. 
(В гневно оспорвания Херсон Украйна упорства да си върне окупираните земи )
В изказване в понеделник подкрепяната от Кремъл окупационна власт съобщи, че проектите за проведен референдум в региона на Херсон, предходник на съветската анексия, са спрени заради проблеми със сигурността. Руското изказване по-късно беше оттеглено, само че то вдъхна оптимизъм на украинците и подсказа, че най-малкото контраофанзивата предизвиква известно безвластие при руснаците. 
Киев се надява контраофанзивата в Херсон да увеличи националния морал и да покаже на западните държавни управления, че техните милиарди долари икономическа и военна помощ се отплащат, макар че глобите против Русия покачиха цените на силата и инфлацията и ускориха страховете от още по-скъпа зима. Украинските изказвания за завладяване на села като Високополя не можаха да бъдат доказани, макар че интервюираните бойци споделиха, че са съумели да напреднат в някои села, следени преди от Русия. Тези бойци отхвърлиха да назоват имената на селата, базирайки се на указания от своите началници. 
Група публицисти от Washington Post, които пътуваха в границите на три благи от Високопиля, в северен Херсон, в понеделник бяха възпрепятствани да влязат в селото от украинските войски и не можаха да открият статута му. Местен чиновник сподели, че украинските и съветските сили към момента се борят за надзор.

Украинският боец Руслан, на 30 година, е бил ранен по време на боеве в Херсон (Снимка за The Washington Post)

Руските сили неведнъж са атакували лечебни заведения и медицински заведения като това в Южна Украйна, където Руслан се е лекувал от пострадвания на бойното поле (Снимка за The Washington Post)
Не може да се даде самостоятелна оценка за по-ясна картина на загубите на Украйна. Седнал на болничното си легло, Денис споделя, че съвсем всеки член на неговия отряд от 120 души е бил ранен, макар че единствено двама са били убити. 
25-годишен боец, лекуван от рани от шрапнел, сподели, че в неговата част от 100 бойци седем са убити и 20 ранени. Игор, командирът на взвод, сподели, че 16 от 32-мата мъже под негово командване са ранени и един е погубен. 
Ранените украински бойци са разпределени в разнообразни лечебни заведения в Южна Украйна, с цел да освободят главните медицински заведения в региона на Херсон за идващи пациенти. The Post не разгласява имената на лечебни заведения, лекуващи бойци, защото такива медицински заведения са били цел на съветските сили по време на войната. 
В неделя болница в Николаев, град покрай Херсон, попада под съветски обстрел. Педиатричната клиника на заведението е толкоз мощно развалена, че към този момент не действа. 
Що се отнася до жертвите, Роб Лий, боен анализатор в Изследователския институт за външна политика, споделя, че Украйна би трябвало да се увери, че резервира задоволително огромна бойна мощ, с цел да отблъсне съветския прогрес на изток, като се имат поради доста по-големите въоръжени сили на Москва. 
„ Ако дадат тежки жертви и това продължи за дълъг интервал от време, това може да е проблем “, споделя Лий.
Това, че Украйна разчита на неопитни бойци, също е накърнимост, само че не е решаваща за нейните военни сили. В началото на спора Русия и Украйна водиха война с професионални военни елементи. След тежки загуби в региона на Източен Донбас, всяка страна стартира да разполага доброволчески или аварийни елементи с по-малко опит.                                                                                                                                                                                  
Украинските бойци, които се изправиха против руснаците през последните няколко месеца, получиха нов опит на бойното поле, „ само че огромна част от този опит евентуално включваше задържане на отбранителни позиции “, сподели той. „ Провеждането на нападателни интервенции е доста по-трудно и изисква време и образование. “ 

Олег, украински боец, който се лекува от раните си в Южна Украйна, избави коте от фронта (Снимка за The Washington Post) 
Болничния звук от дейностите демонстрира ясно, че бойците не са сами в борбата. Лекари, медицински сестри и различен болничен личен състав работят непрекъснато, с цел да се грижат за огромния поток от ранени бойци.  Една здравна сестра донесе скрито коте в отделението по травматология на боеца Олег, който го е избавил от фронтовата линия, откакто майката е била убита от шрапнел.
Доброволци носят тоалетни такъми, в това число четки за зъби, дезодоранти и торби с нови облекла, които бойците да носят, откакто лекарите употребяват ножици, с цел да разрежат ризите и панталоните и да разкрият раните им. Всеки боец споделя, че е невероятно да се планува по кое време Херсон може да бъде освободен, а мнозина споделят, че всичко зависи от това по кое време украинците ще получат задоволително артилерия от съдружниците.
Когато един боец сподели неустановеност в това дали контраофанзивата ще си коства жертвите, Александър, който си е построил репутацията на „ болничен комедиант “, сподели, че е значимо да се поддържа позитивно въодушевление. „ Трябва да се шегуваш, с цел да поддържаш духа си. Такива са ни възгледите, тъй като сме украинци “, сподели той. „ Малко сме ей такива – положителни сме, в случай че не ни закачате “.

Котето на ранен украински боец лежи на легло в здравно заведение в Южна Украйна (Снимка за The Washington Post)
С принос за този репортаж: Стив Хендрикс, Херсонска област на Украйна и Изабел Хуршудян, Тбилиси, Грузия                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Източник: 
Превод за " Гласове ": Георги Ванчев
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР