Украински военнослужещ стреля с ръчен противотанков гранатомет срещу руските позиции

...
Украински военнослужещ стреля с ръчен противотанков гранатомет срещу руските позиции
Коментари Харесай

Уолстрийт джърнъл: Украйна отвоюва от Русия позиции около Бахмут

Украински военнослужещ стреля с ръчен противотанков гранатомет против съветските позиции на фронтовата линия край град Авдеевка в Източна Украйна на 28 април 2023 година Снимка: АП

Украинските войски са отвоювали част от териториите към Бахмут, нанасяйки удар на съветските сили, които Киев се пробва да изтласка от частите на източния град, завзети от Русия след месеци на яростни боеве, отбелязва в днешния си брой в. " Уолстрийт джърнъл ".

" Разузнаването на (72-ра) обособена мотострелкова бригада е разрушено, огромен брой от нейните бронирани машини са унищожени и са взети голям брой военнопленници ", съобщи командирът на украинския батальон " Азов " Андрий Билецки, който взе участие в доста основни борби във войната. Той не командва батальона и не даде директни доказателства в поддръжка на изказванията си, показва американският вестник.

" Уолстрийт джърнъл " разяснява, че изказването на Билецки идва в миг, когато Русия се пробва да превземе най-западните региони на Бахмут, срещайки яростна опозиция от страна на украинските сили. То идва и на фона на продължаващата омраза сред съветското министерство на защитата и Евгений Пригожин, създател на съветската частна паравоенна компания " Вагнер ", която оглавява съветската атака за завладяването на Бахмут. 

Очевидно като удостоверение за съветските загуби, Пригожин заяви, че цяла военна част от съветските сухопътни сили е избягала от своите позиции към Бахмут, оставяйки без отбрана огромен сектор от съветската фронтова линия. Той назова съответно 72-ра бригада, показва вестникът.

" Те просто се подвигнаха и избягаха ", сподели Пригожин в публикуван в " Телеграм " видеоклип, като добави, че изоставените съветски позиции са основен сектор за силите на " Вагнер " в региона, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Американският вестник разяснява, че опълчването сред Пригожин и съветските военни се задълбочи в миг, когато Украйна прави последни мерки за необятно предстоящата контраатака за изтласкване на съветските войски от територията, която те завзеха след началото на нашествието през февруари предходната година.

Британският в. " Гардиън " обръща внимание на обстоятелството, че шефът на съветските наемници на " Вагнер " Евгений Пригожин нощес още веднъж се оплака, че бойците му към момента не получават задоволително муниции от формалното министерство на защитата на Русия, с цел да поддържат по неговите думи напредъка им в източния украински град Бахмут. 

В изказване Пригожин сподели, че ведомството, което е дало обещание да обезпечи на всички бойни единици нужните им запаси, е провеждало дълги срещи по въпроса за снарядите, само че не е съумяло да реализира огромен прогрес, написа английският вестник. 

" Не получаваме задоволително снаряди, получаваме единствено 10% ", сподели Пригожин в изказването, представен от Ройтерс. 

" Караме някак с минимално количество снаряди ", добави той, като съобщи, че все пак наемниците му не престават да напредват в Бахмут.

" Гардиън " разяснява тези думи на Пригожин, който сподели, че съветското управление е поискало от министерството на защитата да ревизира статуса на настояването на " Вагнер " за снаряди, само че заради бюрокрацията процесът е муден. Британският вестник напомня, че в края на предходната седмица Пригожин разгласява видеоклип с дрънканица, изпълнена с нецензурни изрази, отправена към висши чиновници на съветската войска, изправен на фона на нещо, което изглеждаше като поле с съветски трупове. Той упрекна съветските публични представители, че " пълнеят " в кабинетите си, до момента в който неговите бойци умират.

В същия дух английският в. " Индипендънт " разяснява, че парадът на Путин по случай Деня на успеха тази седмица потвърждава какъв брой огромен е натискът върху съветския президент. Той трябваше да бъде проява на военна мощност, само че тази година единствено акцентира войната на безсилие, в която се трансформира нашествието на Москва в Украйна, написа в своя разбор за вестника Крис Стивънсън.

По този мотив американският в. " Вашингтон пост " отбелязва, че военният церемониал на Русия по случай Деня на успеха разкри " провокации, свързани с материалната база и стратегическите връзки ". Вестникът се базира на ежедневния информативен бюлетин за войната в Украйна на английското министерство на защитата. Повечето от 8000-те военнослужещи, взели участие в парада на Червения площад в Москва, бяха " спомагателни, паравоенни сили и кадети от военни образователни заведения ", се споделя в бюлетина, добавяйки, че " остарял танк Т-34 (от Втората международна война - бел. ред.) от церемониална военна част е бил единственият танк, показан на парада ".

В разбора си, отдаден на Русия, английският в. " Индипендънт " отбелязва, че годишната тирада на Владимир Путин по случай Деня на успеха е минала по прочут метод - той упрекна Запада, че се пробва да унищожи Русия в културно отношение, като в същото време продължи да изопачава историческите обстоятелства, потвърждавайки, че единствено Русия се е борила с нацизма.

Според английския вестник разказът, който Путин се пробва да прокара, е, че " същинската война " не е тази, която Москва е почнала в Украйна, а тази, която Западът води против Русия, употребявайки Киев като марионетка. Дотук това е по този начин предсказуемо. Но акцентът явно бе да бъдат уверени руснаците в нуждата да продължат напред и гордостта, която страната би трябвало да изпитва поради военнослужещите, участващи в тази война, без значение дали се борят на фронтовата линия, дали обезпечават доставки или лекуват ранените. Фразата " Няма нищо по-силно от любовта към родината " бе измежду заключителните думи на Путин, разяснява " Индипендънт ".

За Путин сравнението с нацистите е просто, въпреки и погрешно, разяснява английският вестник. " Индипендънт " твърди, че Кремъл може би се притеснява да не загуби поддръжката на съветския народ, защото нашествието навлиза в своя 15-и месец, а се счита, че украинското контранастъпление следва напълно скоро. Но страданията, с които се е сблъскал народът на някогашния Съветски съюз по време на Втората международна война, са вградени от управляващите в националната еднаквост през последвалите десетилетия. Това е бутон, който Путин натиска неведнъж през последното десетилетие, откогато нелегално анексира Крим през 2014 година, и е лесна опора, на която може да застане, разяснява английският вестник.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР