Украински деца, прехвърляни от Русия в райони под неин контрол

...
Украински деца, прехвърляни от Русия в райони под неин контрол
Коментари Харесай

ООН: Руската политика за преместване на украински деца е военно престъпление

Украински деца, прехвърляни от Русия в региони под неин надзор в Украйна, както и на нейна лична територия, е еднакво на " военно закононарушение ", съобщи проверяващ екип на Организация на обединените нации. Експертите загатнаха и за вероятни закононарушения против човечеството, само че обявиха, че не са установили геноцид , съобщи Франс прес.

В първия си отчет, откогато Русия стартира своята инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година, проверяващата комисия на Организация на обединените нации заключава, че „ случаите, които е разгледала по отношение на преместването и депортирането на деца, надлежно в Украйна и в Руската федерация, нарушават интернационалното филантропично право и съставляват военно закононарушение “.

Според Киев 16 221 деца са били депортирани в Русия до края на февруари, само че комисията не е съумяла да ревизира тези данни. Тя обаче показва, че съветски публични лица са подхванали правни и политически стъпки във връзка с преместването на украински деца, както и че съветският президент Владимир Путин е подписал декрет през май 2022 година, улесняващ даването на съветско поданство на избрани деца.

Разследващите упрекват Москва и, че е направила вероятни " закононарушения против човечествот о ".

„ Комисията откри, че вълните от офанзиви, осъществени от съветските въоръжени сили, започващи от 10 октомври 2022 година, против украинската енергийна инфраструктура и потреблението на изтезания от съветските управляващи, биха могли да съставляват закононарушения против човечеството “, уточни тя, като предложи спомагателни следствия.

По-специално, Комисията откри " скица на необятно публикувано нелегално задържане " в региони, следени от съветските въоръжени сили, ориентирани към доста хора, в това число дами и деца.

Някои категории лица, арестувани в тези „ профилирани центрове “ в Украйна и Русия , съгласно проверяващите, са измъчвани редовно.

Бивш пандизчия, по думите на комисията, е бил обичай като " наказване за това, че е приказвал украински " и за това, че " не е запомнил думите от химна на Руската федерация ".

Този тип изтезания " може да съставляват закононарушение против човечеството и би трябвало да бъдат в допълнение разследвани ", се споделя в изказване на проверяващите.  

" Руските управляващи са направили голям брой нарушавания на интернационалното филантропично право и на интернационалното право в региона на правата на индивида, с изключение на необятния набор от военни закононарушения ", се показва в отчета на проверяващите, представен от Ройтерс.

Комисията се опита също да ревизира дали обстрелът и обсадата на Мариупол, в Югоизточната част на Украйна, може да съставлява закононарушение против човечеството.

Въпреки това проверяващите заключават, че липсват детайли, с цел да се стигне до такова умозаключение, защото няма достъп до частта от Донецка област, която е под съветски надзор.

Именно там се намира пристанищния град Мариупол, обсаден в продължение на месеци от съветската войска, преди да падне през май 2022 година

Комисията обаче предлага следствието да продължи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР