Украинската отбранителна индустрия започна цялостен ремонт на българските бронетранспортьори, които

...
Украинската отбранителна индустрия започна цялостен ремонт на българските бронетранспортьори, които
Коментари Харесай

Вижте как Украйна модернизира българските БТР-и, скоро отиват на фронта /снимки/

Украинската отбранителна промишленост стартира повсеместен ремонт на българските бронетранспортьори, които бяха трансферирани като част от военната помощ, оповестява украинският уебсайт Military.
Модернизацията цели по-добра подвижност, отбрана и огнева мощност. Старите мотори и скоростни кутии се заменят с нови двойно по-мощни, немски. Люковете също са изменени за по-голямо улеснение на бойците. Серия промени има и в интериора. Инсталирана е украинска система за нощно виждане, камери за придвижване в тежки условия, както и термооптичен прицел. За да дава отговор на по-висок клас отбрана, е сложена спомагателна бронировка Armox 500T. Подобрения има и по окачването. Поставени са модерни навигационна и информационна системи.
Очаква се модернизацията да приключи в околните месеци и скоро по-късно да заминат за фронта.
В началото на годината Украйна стартира да получава първите 100 БТР-60, съхранявани преди този момент в складовете на българското Министерство на вътрешните работи.
Старите двойни бензинови мотори ГАЗ-40П с мощ 90 к.с. и скоростните кутии на БТР-60 се заменят с два нови немски мотора Deutz BF4M2012 с мощ 102 к.с. всеки. Това значи, че при тегло от 10 500 кг машината ще има мощ от 205 к.с.
Решението за инсталиране на по-сложна двойна двигателна система вместо един мотор е взето за опростяване и понижаване на разноските при процеса на рационализация, както и по-малка интервенция по структурата на машината. Така да вземем за пример при версията БТР-60ПБ-МД1 инженерите трябваше изцяло да преработят двигателния и трансмисионния отсек и да трансформират геометрията на бронирания корпус, с цел да конфигурират един-единствен силов елемент.
Разположението на бронетранспортьора също е претърпяло обилни промени. Вместо извънредно неуместните люкове, в двете страни на десантния отсек на автомобила са изрязани естествени порти, през които бойците да могат комфортно да излизат.
Седалките за десантчиците, които в истинската версия са били ситуирани една до друга, в този момент са инсталирани една против друга. Изпълнителят декларира, че те са проектирани да поберат седем души, само че в действителност броят им може да нарасне. Превозното средство побира още пълководец, водач и стрелец.
Въоръжението на БТР-ите се резервира: 14,5 мм тежка картечница KPVT и две 7,62 мм картечници PKT. Ефективността на потреблението им би трябвало да се увеличи с помощта на инсталирането на нов дневен и термовизионен нощен прицел.
Шофьорът ще разполага с украинска термовизионна система за нощно виждане SPO MBT. Тя се състои от предна и задна камера с дневен и нощен видеоканал, както и от екран с надзорен панел. Предната камера обезпечава видимост на пътното платно когато и да е на денонощието на разстояние 600 метра, а задната - до 25 метра.
Защитата на автомобила е усъвършенствана и посредством монтирането на ситуирана на избрани места ризница под формата на спомагателни стоманени панели Armox 500T. Така автомобилът ще е в положение да издържи на огън от стандартно стрелково оръжие и тежки картечници. Освен това е непокътната опцията на автомобила да се движи във вода при скорост 10 км/ч. Снабден е и с нова цифрова радиостанция Lybid K-2RB и навигационна система SN-4215.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР