Украинската лента в категорията за най-добър игрален документален филм.Документалния филм

...
Украинската лента в категорията за най-добър игрален документален филм.Документалния филм
Коментари Харесай

Иска ми се да можех да разменя Оскар-а с това Русия да не бе у...

Украинската лента в категорията за най-хубав игрален документален филм.

Документалния филм „ 20 дни в Мариупол " на журналиста Мстислав Чернов. Прожекцията на кино лентата ще се състои на 26 март от 19:30 часа в зала " Славейков " във Френския институт в България (ФИБ).

 

В навечерието на съветската инвазия в Украйна екип украински публицисти от „ Асошиейтед Прес " идва в стратегическия източен пристанищен град Мариупол. По време на последвалата блокада и нахлуване, до момента в който жителите бягат от бомбите, а достъпът до електричество, храна, вода и медикаменти е отсечен, екипът – единствените интернационалните кореспонденти, останали в града, се бори да отрази жестокостите и да изпрати фрагментите си на света. Заснемат гибелта на деца, всеобщи гробове, бомбардиран родилен дом.

 

Накрая, обградени от съветски бойци, те се укриват в болница, без да имат визия по какъв начин ще избягат.

 

След като стават очевидци на толкоз доста гибел, режисьорът Чернов и сътрудниците му се питат дали репортажите им ще имат значение. Но оживелите поданици на града ги умоляват да се погрижат света да стане очевидец на протичащото се. Така през 2023 година факт става " 20 дни в Мариупол ".

ФрогНюз публикваме цялата тирада на Мстислав Чернов:

" Това е първият " Оскар " в историята на Украйна. И за мен е чест.

 

Вероятно обаче ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже следното - желае ми се в никакъв случай да не бях правил този филм. Иска ми се да можех да разменя тази премия с това Русия в никакъв случай да не беше нападала Украйна, да не беше окупирала нашите градове. Иска ми се да можех да разменя цялото самопризнание, с цел да попреча на Русия да убие десетки хиляди мои сънародници. Иска ми се Русия да освободи всички заложници - всички украински бойци, които пазя земята ни, всичко цивилни, които в този момент са в техните затвори.

 

Аз обаче не мога да трансформира историята, не мога да трансформира предишното. Но всички ние - аз и вие, някои от най-талантливите хора в света, можем да създадем по този начин, че да изправим историята и да се уверим, че истината ще спечелва. И че жителите на Мариупол и тези, които дадоха живота си, няма в никакъв случай да бъдат забравени.

 

Киното образува мемоари, а спомените образуват историята. Благодаря на всички, благодаря на Украйна. Слава на Украйна! ".

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР