Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността

...
Украинската криза е основна тема на годишната конференция по сигурността
Коментари Харесай

Зеленски: Архитектурата на сигурността на Европа и на целия свят е почти разрушена

Украинската рецесия е съществена тематика на годишната конференция по сигурността в Мюнхен.

Генералният секретар на НАТО Столтенберг, шефът на Еврокомисията Фон дер Лайен, и редица западни водачи още веднъж демонстрираха единение, като акцентираха заплахите за европейската и международна сигурност при възможна съветска експанзия против Украйна, насочиха нови предизвестия за съществени ограничения и потвърдиха готовността за дипломатическо разрешаване на рецесията. Русия отхвърли да изпрати представител.

Приветстван с аплодисменти, украинският президент Володимир Зеленски благодари на всички страни за помощта и в това време изиска ясна вероятност за вероятното участие на Украйна в Европейския съюз и НАТО.

Зеленски повдигна въпроса за един документ от края на предишния век, с който Украйна се отхвърля от нуклеарните си оръжия в подмяна на гаранции за нейния суверенитет и териториална целокупност. Сред гарантите е Русия.

Архитектурата на международната сигурност е нежна, нуждае се от обновяване. Правилата от преди 10 години, към този момент не важат. Архитектурата на сигурността на Европа и на целия свят е съвсем разрушена. Късно е за ремонт, време е да се построи нова система. Аз предизвиквам съвещания в границите на Будапещенския меморандум. Искам от нашия външен министър да насрочи среща. Ако тя не се състои или резултатът не подсигурява сигурността на ст раната ни, Украйна ще има цялостното право да счита, че меморандумът не работи и решенията от 1994 година ще бъдат сложени под въпрос, съобщи Зеленски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР