Украинската икономика ще се свие с една пета през тази

...
Украинската икономика ще се свие с една пета през тази
Коментари Харесай

ЕБВР: БВП на Украйна ще падне с 20% през 2022-а, а на Русия - с 10%

Украинската стопанска система ще се свие с една пета през тази година и ще се върне към напредък праз идната, планува Европейската банка за възобновяване и развиване, при изискване, че бъде уговорено преустановяване на огъня до няколко месеца. Това очакване може да претърпи низходяща промяна, " в случай че враждебните дейности ескалират или в случай че износът на газ или други първични материали от Русия бъде стеснен ", отбелязва Европейска банка за възстановяване и развитие в публикуваната си на 31 март осъвременена шестмесечна районна икономическа прогноза.

По оценка на банкерите, съветското навлизане в Украйна е провокирало най-големия снабдителен потрес от началото на 70-е години на предишния век, разстройвайки веригите за доставки, затруднявайки търговията на сила и застрашавайки износа на храни поради клюючовите позиции на двете страни в селскостопански и суровинни браншове на международното стопанство. 

" В момента военни дейности се водят на територии, които пълнят 60% от украинския Брутният вътрешен продукт ", написа в отчета си Европейска банка за възстановяване и развитие. Около 30% от украинския бизнес е спрял производството, а потреблението на електрическа сила се прави оценка на 60% от предвоенните нива.

Прогнозата на институцията се основава на сюжет за реализиране на спокойно съглашение до няколко месеца и начало на възобновяване на Украйна през 2023-а, когато Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 23 %.

Европейска банка за възстановяване и развитие чака съветската стопанска система да се свие с 10% през тази година и да изпадне в застоялост през идната. Рецесията в Русия може и да е по-дълбока, в случай че Европа забрани вноса на съветски недопечен нефт или понижи внезапно потреблението на съветски рироден газ. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР