Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма

...
Украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма
Коментари Харесай

Киев се готви за руска атака, въведен е нов комендантски час от тази вечер

Украинската войска съобщи, че към момента счита за допустима огромна офанзива на съветските войски против Киев, макар че настъплението им от дълго време е спряло поради дефицит на храна и гориво, както и поради упоритата украинска опозиция.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че с решение на военното командване в града още веднъж ще бъде въведен комендантски час. Мярката влиза в действие довечера в 20.00 часа и ще продължи до 7.00 часа в понеделник

Сирените за въздушна заплаха проехтяха и тази сутрин в доста украински градове - Киев, Запорожие, Днипро, Житомир, Харков, Суми. В столицата обаче паниката бе анулирана през последния час. Продължават дейните боеве в покрайнините на Суми, оповестиха от регионалната администрация. 

Украинското военно министерство заяви за още един погубен съветски генерал в рамките на спора в Украйна. Според Киев генерал-лейтенант Яков Резанцев, пълководец на съветската 49-та комбинирана войска, е умрял при украински удар наоколо до завладения от руснаците град Херсон.

По западна информация това е седмият умрял съветски военачалник в спора, а занижения морал на съветските сили принуждава високопоставени военни да са по-пряко разположени на фронта.

По-рано почитан американски представител, поискал анонимност, разяснява във Варшава, че съветските войски не се приготвят за нахлуване против Киев, само че не престават сраженията за селището Макаров в покрайнините на столицата.

Руските елементи се намират на 15 километра от Николаев, като се пробват да пресечен украинската поддръжка за града. Те не са напреднали в офанзивата си против Харков.

Източникът означи, че се следи активизиране а съветските военновъздушни сили, които правят до 300 полета на ден.

От началото на военното настъпление в Украйна, руската войска е изстреляла 1250 ракети.

Пратка от 1500 зенитни ракети " Стрела “ и 100 автоматизирани оръжия е пристигнала в Украйна от Германия, настояват източници от държавното управление в Киев, представени от украински медии. По-рано тази седмица немският външен министър Аналена Бербок заяви, че се чакат нови доставки на ракетите " Стрела " за украинските сили след настъпилото закъснение.

Междувременно украинското министерство на защитата предизвести, че прибързаните и безконтролни известия за доставки на оръжие или за придвижванията на войските са рискови. Те могат да оказват помощ на Русия " да организира по-прецизно интервенциите си “, съобщи заместник-министърът на защитата Ханна Маляр.

По-рано представител на Пентагона не изключи опцията украинските сили да си възвърнат контрола над Херсон.

Северният украински град Чернигов остава изолиран от съветските сили.

Повече от  7300 души са били евакуирани от украински градове по филантропични коридори в петък, заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Тя посочи, че 2800 души са напуснали обсадения Мариупол с персонален превоз.

Франция възнамерява филантропична интервенция с Турция и Гърция за евакуация от Мариупол, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че мирните договаряния с Русия са сложни и отхвърли известията, че е реализиран прогрес по четири от шестте основни въпроса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР