Украинската армия изрази опасения от нарастващата заплаха от нова руска

...
Украинската армия изрази опасения от нарастващата заплаха от нова руска
Коментари Харесай

В Украйна става страшно: Включва ли се Беларус във войната?

Украинската войска изрази опасения от " възходящата опасност " от нова съветска атака от територията на Беларус - северната съседка на Украйна, която послужи като тилова база на съветските сили за нахлуването им в страната в края на февруари, заяви Франс прес.

" Агресивната реторика на военните и политическите водачи на Русия и Беларус се ускорява ", съобщи пред медиите Олексий Громов от генералния щаб на украинските въоръжени сили. Според него " нараства опасността съветските въоръжени сили да възобновят офанзивата на северния фронт ".

Москва и Минск сътвориха през последните дни взаимни военни сили, отбелязва Агенция Франс Прес.

По оценки на Громов " този път офанзивата може да (започне) на запад, от беларуската граница, с цел да се отрежат главните пътища за доставка на задгранично оръжие и военно съоръжение " за Украйна, изключително през Полша.

По-рано през вчерашния ден беларуската работа за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР) заяви за " увеличение на разследващите действия от украинска територия, за всекидневни опити за нарушение на беларуското въздушно пространство ".

" За страдание обстановката се развива доста съществено в южна посока ", сподели шефът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Иван Тертел, без да даде детайлности.

В понеделник беларуското министерство на защитата разгласи, че Русия ще разположи в страната " до 9000 бойци " и към 170 танка като част от новата взаимна военна група на двете страни. Създаването на тази група, която има за задача да пази границите на Беларус против хипотетична украинска опасност, беше оповестено предходната седмица, на фона на съветските военни неуспехи в Украйна напоследък, отбелязва Агенция Франс Прес.
Според Лондон руско-беларуската войскова формация надали е толкоз огромна, колкото твърди Минск
Според английското разузнаване руско-беларуската войскова формация надали е с толкоз огромен персонален състав, както декларира Минск, заяви съветската редакция на Би Би Си.

На 14 октомври президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че новата руско-беларуска войскова формация ще включва 70 000 беларуски военнослужещи и близо 15 000 военни от Русия. На другия ден беларуските управляващи разпространиха видеозапис, показващ съгласно тях, че съветските войски към този момент са пристигнали в страната.

Малко евентуално е Русия в действителност да е трансферирала толкоз доста спомагателни войски в Беларус, уточни разузнаването на Англия.

Русия надали ще може да образува боеспособна формация със декларираната бройка, защото силите ѝ са съсредоточени в Украйна. А беларуските въоръжени сили най-вероятно имат минимални благоприятни условия да водят комплицирани интервенции, означи английското министерство на защитата.

Изявлението на управляващите в Минск вероятно е опит да се показва руско-беларуска взаимност и да убеди Украйна да отклони част от силите си, с цел да управляват северната граница на страната, счита разузнаването на Лондон.
Зеленски упрекна Русия, че е минирала язовирната стена на Водноелектрическа централа в Херсонска област
Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, съобщи Франс прес.

" По наша информация елементите и язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа са били минирани от съветските терористи ", сподели Зеленски в обичайното си вечерно послание. Той предизвести, че " при положение на разрушение на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне ".

Това би било " злополука в огромен мащаб ", посочи украинският президент, който малко по-рано към този момент предизвести за тази заплаха във видеообръщение към водачите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската Водноелектрическа централа се намира на река Днепър, в регион, който е под контрола на съветската войска, само че не надалеч от фронтовата линия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Представител на назначените от Русия управляващи в Херсонска област отхвърли изказванията на украинския президент, съобщи ТАСС.

" Какъв е смисълът в този момент Русия да унищожава? Дори от официална позиция това са нелепости. Това са безспорни нелепости. Първо би трябвало да се намерения кой има изгода от това: единствено за Украйна е преференциално да унищожи язовира, водноелектрическата централа, с цел да наруши логистиката, да всее боязън и суматоха, да приключи опцията за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим ", сподели Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, основан от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в района, " и не по 10 ракети, а доста повече ".

Леонтиев сподели, че украинската войска е изстреляла през вчерашния ден пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, съобщи Асошиейтед прес.

Руската и украинската войска наподобява се готвят за огромна борба за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия нелегално анексира и в която през вчерашния ден вкара военно състояние. По данни на окупационните управляващи към този момент са били евакуирани 15 хиляди локални поданици - четири пъти по-малко от предстоящото, отбелязва АП.
Проруските управляващи в Херсон оповестяват за четири жертви на украински обстрел
Назначените от Русия управляващи в Херсонска област оповестиха, че четирима души са починали при ракетен удар на украинската войска, до момента в който прекосявали река Днепър, съобщи Ройтерс.

Руските медии цитират назначения от Москва заместник-управител на Херсонска област Кирил Стремоусов, съгласно който жертвите са цивилни.

Обвиненията са отправени на фона на предстоящо нахлуване на украинската войска към Херсон и прехвърлянето на хора към левия бряг на река Днепър, където контролът на съветските войски е по-надежден.

Според съветските медии украинските войски са изстреляли тази нощ 12 ракети " Хаймарс ", едната от които е паднала наоколо до Антоновския мост, който от месеци не действа, осведоми Би Би Си.

Заместник-председателят на украинския регионален съвет в Херсон - който се намира на следена от Киев територия - сподели, че украинските сили са направили удар по баржа към 23:00 часа локално време, само че отхвърли на нея да има цивилни на нея.

Представителят Юрий Соболевски уточни, че ударът е бил осъществен след наложения на цивилни комендантски час и цитира отчети, съгласно които някои от хората, евакуиращи се от западния бряг на Днепър, са част от съветските структури за сигурност.

Украинските медии също оповестяват за обстрел на Антоновския мост. Мостът в Херсон и построената от руснаците около него транспортна връзка за прекосяване на реката са били изумени нощес, написа " Украинска истина ", цитирайки локалното издание " Мост ".

Според украински издания ударът е нанесен към 23:00 ч. и са се чули шест детонации. " Вероятно по това време през реката са били прехвърляни съветска военна техника и жива мощ, която нашествениците интензивно придвижват към левия бряг “, написа " Украинска истина ". Украинските медии не оповестяват за жертви при обстрела, а единствено позволяват, че може да има такива.

Руските сили бяха отблъснати с 20-30 км през последните няколко седмици и рискуват да бъдат притиснати към западния бряг на Днепър, до момента в който Украйна води контранастъпление в района, напомня Ройтерс.
Кремъл отклони въпрос за допустимо евакуиране от Херсон
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна отговора на въпрос дали президентът Владимир Путин е дал заповед на съветските сили да се изтеглят от южния украински град Херсон, като го трансферира към съветското министерство на защитата, съобщи Ройтерс.

Запитан непосредствено в конферентен диалог с кореспонденти дали Путин е наредил евакуиране, представителят на Кремъл отговори: " Този въпрос се отнася до провеждането на специфичната военна интервенция, предлагам да го отправите към министерството на защитата ".

Назначени от Русия чиновници сега изтеглят десетки хиляди поданици от западния на източния бряг на река Днепър. Те обявиха, че обстановката остава " напрегната " заради украинското нахлуване.
Взривове в Харков и Запорожие
Поредица от гърмежи раздрусаха тази заран украинския град Харков, оповестиха губернаторът на Харковска област Олег Синегубов и кметът на града Игор Терехов.

Терехов написа в Телеграм, че по предварителна информация е уцелена постройка, ситуирана на територията на едно от харковските предприятия, има опустошения, само че към този момент няма информация за потърпевши, заяви Би Би Си.

Руските сили ускориха през последните седмици офанзивите си против Украйна, взимайки на прицел електроцентрали, отбелязва Ройтерс.

Взривове е имало тази заран и в Запорожие, заяви гувернаторът на региона Олександър Старух.
Ролята на Иран във войната в Украйна
Белият дом удостовери, че Иран доста е задълбочил присъединяване си в съветската инвазия в Украйна, като е дал техническа поддръжка на съветски водачи, които ръководят създадени в Иран безпилотни самолети за бомбардиране на цивилни цели, написа вестник " Гардиън “.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че съгласно Съединени американски щати ирански съветници са били в Крим, с цел да обезпечат образование и поддръжка - само че не и с цел да ръководят дроновете, откакто съветските сили са изпитали усложнения с ръководството на безпилотните летящи бомби, добавя " Уолстрийт джърнъл “. Изданието показва, че изказването на Кърби е първото публично обвиняване от страна на Съединени американски щати към Иран за директното присъединяване на Техеран в рецесията.

След като Европейски Съюз контракти наказания против трима ирански генерали и компания, виновни за доставката на Русия на безпилотни летателни апарати, употребявани за бомбардиране на Украйна, сходно решение взе и Англия, показва в. " Индипендънт “. Вестникът прецизира, че съгласно Кърби офанзивите с ирански дронове се правят от бази, ситуирани на Кримския полуостров.

С доставката на тези дронове Иран " интензивно подклажда войната, печели от отвратителните офанзиви на Русия против украински жители и способства за страданията на хората и разрушаването на сериозна инфраструктура ", се споделя в изказване на английското външно министерство, представено от " Гардиън “.

Техеран отхвърля да е доставял дронове на Москва, а Кремъл съобщи, че Западът се пробва да окаже " напън " върху Иран с обвиняванията, че Москва употребява създадени в близкоизточната страна бойни машини.

Ролята на Иран във войната в Украйна доби и друго измерение, откакто Русия заплаши, че ще преразгледа съдействието си с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, в случай че той изпрати специалисти на международната организация в Украйна, с цел да инспектират дронове, които съгласно западните сили са създадени в Иран и са употребявани от Москва в нарушаване на резолюция на Организация на обединените нации. След съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, минало при закрити врата и отдадено на потреблението на дронове от Москва, заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски прикани Гутериш и неговите чиновници " да се въздържат от присъединяване във всяко нелегитимно следствие ". Той също по този начин заплаши, че Русия ще се отдръпна от договорката, която разреши украинското зърно да бъде превозено от черноморските пристанища. Полянски настоя, че прецизните оръжия са били създадени в Русия, и осъди " неоснователните обвинявания и тайните теории ".
Арест
Руски съд издаде заповед за арест на журналистката Мария Овсянникова, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки „ Ройтерс “. През март тя прекъсна предаване на съветския Първи канал с афиш срещу войната в Украйна. Заради това бе осъдена с санкция, а при започване на този месец избяга от домашния си арест. Според юриста ѝ тя е напуснала Русия.

Овсянникова би трябвало да бъде арестувана за месец и 29 дни е решението на съда. Тя може да бъде наказана на до 10 години затвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР