Ужасна статистика! Всеки шести човек умира отУжасна статистика! Всеки шести

...
Ужасна статистика! Всеки шести човек умира отУжасна статистика! Всеки шести
Коментари Харесай

Ужасна статистика! Всеки шести човек умира от

Ужасна статистика! Всеки шести човек умира от

Ужасна статистика! Всеки шести човек умира от

Ужасна статистика! Всеки шести човек умира от

Мръсен въздух в Индия и Китай, нечиста вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно или една от всеки шест. Това демонстрира ново изследване, представено от The Washington Post, представен от Inews.

Изчисленията ot проучването, оповестено в научното издание Lancet, значат, че световното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети дружно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в небогати и разрастващи се страни, съобщи БГНЕС.

Двугодишният теоретичен план, в който са употребявани данни от учени в над 130 страни, документира аргументите за развиване на заболявания и преждевременна гибел през последните десетилетия. Според него неприятното качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ гибел. Това включва както външното замърсяване, по този начин и това в семействата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 година от сърдечни заболявания, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми. Нечистата вода пък е причина за гибелта на 1,8 млн. души от стомашни заболявания, инфекции и други.

Замърсяването на работното място също води до огромен брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни болести при миньорите, излагането на канцерогени и отрови е причина за гибелта на 800 000 души годишно. Най-много хора през 2015 година са починали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други мощно наранени страни са Пакистан, Бангладеш, Кения.

Изследването преглежда и следствията от замърсяването върху стопанската система. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от Брутният вътрешен продукт годишно и с 0,5% в развитите страни. Според създателите на проучването страните би трябвало да положат повече старания, с цел да понижат замърсяването и да подобрят здравето на своите жители, като това ще им донесе, с изключение на всичко друго, и стопански изгоди.

Според Филип Ландриган от Медицинското учебно заведение " Синай " в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила отчета, развитите страни могат да оказват помощ на по-бедните за ограничение на замърсяването. " Това не е необратим резултат ", сподели той и добави, че " контролът на замърсяването е нужна борба ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР