Широко разпространените комари в България са безобидни. Те могат да

...
Широко разпространените комари в България са безобидни. Те могат да
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Западнонилската треска може да доведе до менингоенцефалит

Широко публикуваните комари в България са безобидни. Те могат да придвижват вероятно западнонилска тресчица, която е рядка. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в предаването " Денят на фокус " на Радио " ".

Западнонилската тресчица е фебрилно заболяване и нормално минава леко. " В единични случаи, когато имунитетът е отслабен, може да докара до засягане на централната нервна система – менингоенцефалит ", разясни тя.

Азиатският тигров комар е представител на така наречен инвазивни комари, които придвижват редица болести в тропическите страни – денга, чикунгуня, жълта тресчица, от които най-разпространена е денгата. В последните години със стоплянето на климата ареалът на разпространяване на тигровия комар се разшири мощно на север и обхвана южната част на Европа. В България циркулира към този момент от няколко години, изясни проф. Христова.

От началото на годината в нашата страна са засечени четири случая на денга. " Глобалното нарастване на болните от денга води до нарастване на вносните случаи у нас – хора, които са се разболели в тропическите страни и са развили болестта тук. Когато имаме този комар, който единствен може да придвижва вируса извършител на денгата, тези вносни случаи могат да станат източници на зараза за останалите хора. Болните у нас се хоспитализират и изолират и такава заплаха няма ", успокои специалистът.

В общия случай денгата протича като фебрилно заболяване – с главоболие, болки в мускулите и ставите, повишение на температурата и доста мощни и продължителни болки в костите. " Но има случаи, в които може да протече като вирусна хеморагична тресчица, с кръвоизливи по кожата и по вътрешните органи, или като шоков синдром – тежко положение с клиника на потрес. Това обаче са единични случаи ", добави проф. Христова.

За да се ограничи популацията на комари, би трябвало да се прави периодическа и постоянна обработка на площите към водоемите и парковите пространства в градска среда. Добре е това да се случи преди да се развие възрастният комар – така наречен ларвицидна обработка, акцентира тя. Обилните превалявания и задържането на вода в естествени формирания е причина за развиването на комарите.

При пътешестване в страни, в които има заплаха от развиване на болест, пренасяна от комари, туристите би трябвало да заобикалят местата, които не са третирани против комари и в които има гъста растителност. Задължително би трябвало да се употребяват репеленти или таблетки, които се употребяват и за лекуване. " Най-важното е, в случай че се развие температура след навестяване на такива места, това да се свързва с комари и да участва в анамнезата “, посъветва проф. Христова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР