Уискито безспорно е един от най-популярните и любима на мнозина,

...
Уискито безспорно е един от най-популярните и любима на мнозина,
Коментари Харесай

Няколко любопитни фактa и истории за уискито

Уискито несъмнено е един от най-популярните и обичана на мнозина, спиртна напитка в света. Вероятно всеки нееднократно е отпивал на драго сърце от питието, направено най-често от пшеница, ръж или ечемик.
 Има ли връзка сред бирата Guinness и Книгата за върховете на Гинес
Има ли връзка сред бирата Guinness и Книгата за върховете на Гинес

7 любопитни обстоятелството за бирата

Оказва се обаче, че има редица любопитни обстоятелства към уискито, за които в никакъв случай не сме си давали сметка. От скромното му начало като медицински балсам, дестилиран в Ирландия и Шотландия през 15 век, до трайния световен феномен, в който се е трансформирал, еволюцията на тази спиртна напитка е в действителност историческа и колоритна. Ето някои любопитни обстоятелства, които си коства да знаем.

Whiskey or Whisky?

Вероятно всеки е виждал и двата метода на изписване на думата, само че малко на брой са си създали труда да помислят за разликата. Като `whisky` напитката се изписва в Шотландия и Канада. Уискито, създадено във всички останали елементи е известно като `whiskey`.
 Снимка 615276

Всъщност първичното име на уискито е било `uisge beathe`. Думата идва от келтски език и значи `водата на живота`.

Калории

Добре е да знаем количеството калории, които одобряваме, пиейки чаша уиски. И в случай че сме си мислели, че то е от високо калорийните напитки, става известно, че не е тъкмо по този начин. 50 грама уиски съдържа към 60 калории - което значи, че чаша уиски има по-малко калории от един приблизително огромен банан.

Уиски или пеницилин

Добре прочут факт е, че по време на Втората международна война доста заводи в Съединени американски щати стартират да работят за потребностите на армията. Знае се, че автомобилните заводи стартират да създават самолетни мотори. Но един не толкоз известен факт е, че множеството дестилерии за бърбън на територията на страната са били натоварени със задачата да създават пеницилин, който изпращат към военния фронт.
 Снимка 615279

Официална напитка на Алабама

Кентъки е може би най-популярния американски щат, когато става дума за уиски. Дори бърбън произлиза от името на региона Бърбън Каунти, намиращ се на територията на щата.

Въпреки това за Кентъки спиртната напитка не е публична. Тази чест се присъжда на южния щат Алабама.

Окръг Jack Daniel`s

Дестилерията, която създава една от най-популярните марки уиски в целия свят, е ситуирана в окръг Мур, Тенеси. Куриозното е, че окръгът още от от ерата на възбраната на алкохол (продължила от 1920 до 1933 г.), остава `сух окръг`. Това значи, че продажбата на алкохол е неразрешена.

За Jack Daniel`s обаче е направено безусловно изключение.

Франк Синатра

Известният музикант бе поискал в деня на гибелта си да бъде заровен с най-ценните си неща. Когато той почива, на 14 май 1998 година, до него бяха сложени три елементарни, само че основни движимости: 10 цента, кутия цигари и бутилка уиски Jack Daniel`s.
 Снимка 615277

Никола Тесла

Гениалният откривател Никола Тесла е прочут с обстоятелството, че пие уиски всеки ден от живота си, вярвайки, че това е тайната на дълголетието. Той е уверен, че по този начин ще доближи до 150-годишна възраст. За страдание, Тесла е блъснат от такси на 81 години и почива от следващи затруднения няколко години по-късно. И по този начин и не съумява да разбере дали теорията му е вярна или неверна.

Уиски в космоса

През 2011 година дестилаторът за шотландско уиски Ardbeg взема решение да изпрати проба от незрял малц до Международната галактическа станция. Целта е да се изследва резултатът от микрогравитацията върху развиването на терпените - веществата, които основават вкусовите качества както на уискито, по този начин и редица други храни и питиета.

Три години по-късно, когато тестът е върната на Земята, от Ardbeg описаха резултатите като " много непредвидени ". В уискито, отлежало в космоса, доминира натоварен мирис на пушек, гума и пушена риба, наред с ментови и ансонови оттенъци.
 Снимка 615281

Ирландско кафе

Легендата споделя, че първото ирландско кафе е направено през 1942 от Джо Шеридан, основен готвач в ирландския южен град Лимерик. Той основава напитката за група изтощени пасажери, чийто самолетен полет е занимателен поради мощна зимна стихия. Пътниците безусловно се влюбват в нея, а с днешна дата ирландското кафе е един от най-популярните горещи коктейли в света.

Най-скъпият коктейл с уиски

Никак не е изненадващо, че той се предлага в Дубай - в Skyview Bar, който се намира на покрива на постройка. Коктейлът съставлява съвременен прочит на класическия Manhattan и коства колосалните 5521 щатски $.

Тайната съставна част на Tabasco

Съвсем заслужено е подобен колос в изработката на пикантен сос, какъвто е Tabasco да желае да резервира в загадка индустриалния си развой. Едно нещата, които знаем обаче е, че пюрето от пипер отлежава в бъчви на Jack Daniel`s, преди да бъде смесено с останалите съставки.
 Boulevardier и рецептата за 100-годишния коктейл, който не остарява
100-годишният коктейл, който не остарява

Изтънчена класика

Най-старото уиски в света

Според Книгата на върховете на Гинес най-старата бутилка уиски в света е известна като Glenavon Special Liqueur Whiskey. Създадена е в Шотландия сред 1851 и 1858 година

Дълго време бутилката е благосъстоятелност на ирландско семейство, а след това се продава за 14 850 паунда в аукционната къща в Лондон, прецизират от Stars Insider.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР