Уилям Бърнс и Сергей Наришкин, ръководителите на ЦРУ и Службата

...
Уилям Бърнс и Сергей Наришкин, ръководителите на ЦРУ и Службата
Коментари Харесай

Армения попадна синхронно в полезрението на американското и руското разузнавания

Уилям Бърнс и Сергей Наришкин, ръководителите на Централно разузнавателно управление на САЩ и Службата за външно разузнаване, посетиха арменската столица с разлика от три дни. Властите на републиката настояват, че това е просто съвпадане. С Бърнс те разискаха " мирния развой " със прилежаща Турция, а Наришкин беше поканен да " обмени опит " - да помогне в основаването на тяхното външно разузнаване. Но в действителност ли това е било просто съвпадане?

Директорът на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин посети Ереван в понеделник, където беше признат от премиера Никол Пашинян. Пашинян назова визитата " добра опция за разискване на въпроси от дневния ред " на съюзническите връзки.

„ Събеседниците разискаха въпроси, свързани с интернационалната и районна сигурност. Бяха упоменати процесите, протичащи в региона на Южен Кавказ “, споделиха спестовно най-после от администрацията на премиера. В отговор Наришкин благодари за топлия банкет и означи високото равнище на политически разговор сред страните.

След Пашинян Наришкин беседва с сътрудника си, началника на Националната работа за сигурност Армен Абазян. Както по-късно сподели Наришкин, „ обсъдихме обмена на разследваща информация, взаимни дейности за идентифициране и попречване на цялостен набор от външни закани. Заплахи както против Армения, по този начин и против Русия”. Според него сигурността в района на Южен Кавказ се дефинира от доста области на съдействие сред Русия и Армения в областта на стопанската система, културата, политиката, военно-политическата сфера.

Русия също е подготвена да помогне с промяната на службите за сигурност на Армения, добави Наришкин. По думите му „ ще окажем всякаква методическа помощ и поддръжка “, тъй като „ имаме огромен размер общи задания “.

На 12 юли арменските управляващи оповестиха основаването на задгранично разузнаване в страната, настрана от сегашната Национална работа за сигурност, като част от промените в силите за сигурност. Това решение заяви секретарят на Съвета за сигурност Армен Григорян. Но за съвет по какъв начин да сътвори задгранично разузнаване, Ереван е решил, явно, да попита освен Москва, само че и Вашингтон.

Неотдавна в петък, 15 юли, същият Пашинян одобри американския сътрудник на Наришкин, шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс. И тогава неговата пресслужба също заяви за резултатите - „ обсъдихме въпроси на интернационалната и районна сигурност и обстановката в Южен Кавказ “, както и „ битката с тероризма “. Отделно американският посетител беше признат от секретаря на Съвета за сигурност Григорян, който разиска с Бърнс " преговорните процеси " на републиката със прилежащите Турция и Азербайджан.

Самият Наришкин сподели, че визитата му " несъмнено не е обвързвано с идването тук " на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ и добави, че всичко може да е тъкмо противоположното: " Не изключвам неговото посещаване да е било обвързвано просто с моето пътешестване ". В същото време ръководителят на Службата за външно разузнаване назова връзките сред специфичните служби на Армения и Русия " поверителни, професионални и преференциални " и за двете страни.

В Ереван политическият живот наподобява кипи през последната седмица. Ден преди оповестяването на основаването на външното разузнаване, на 11 юли, Пашинян се обади за първи път в живота си на водача на прилежаща Турция Реджеп Тайип Ердоган. Лидерите си честитиха празниците. В Турция честваха Курбан-байрам, а в Армения – Преображение Господне. Очевидно е, че позвъняването има за цел да ускори процеса на помиряване сред страни, които до момента са били считани за вековни врагове.

По-рано Вашингтон предложи на Ереван помощ за делимитирането на границата с Азербайджан, макар че никой не знае каква помощ е била обсъждана. Но в тази ситуация, съгласно турските специалисти, Бърнс се е интересувал от вероятностите на връзките сред Армения и Турция. Подозира се, че президентът Джо Байдън е бил подложен на напън от арменското лоби, настояващо „ продажбата на изтребители F-16 на Турция да бъде обвързвано “ с отстъпки в дългогодишния спор с Армения.

Генералният шеф на Института за политически проучвания Сергей Марков се съмнява, че повода за идването на Бърнс и Наришкин е промяната на арменските сили за сигурност. „ Американците са раздразнени от позицията на Ердоган, който зае прекомерно „ другарски неутралитет “ във връзка с Русия в украинския спор. За тях е значимо да скарат Русия и Турция. И най-удобният метод за това е благодарение на Карабах “, изясни московският специалист. Според него Съединените щати могат да предизвикат обновяване на огромни военни дейности в Карабах, принуждавайки Москва да застане на страната на своя съдружник Армения. „ Разбира се, Анкара още веднъж ще вземе страната на Азербайджан. Следствието от сходно развиване на събитията би било излизането на Турция от режима на неутралитет и присъединението ѝ към антируските наказания “, допуска политологът.

Марков допуска, че част от проекта ще бъде да се " имитира вероятното отчуждение на Армения от Русия " по отношение на Съединените щати в опит да накара Москва да ревнува. Именно с това е обвързвано решението на Пашинян да одобри шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ безусловно в навечерието на идването на шефа на Службата за външно разузнаване.

Между другото, в нощта против събота на границата на Армения и Азербайджан за първи път от доста време избухна натоварен огън. Битката се е състояла не в Карабах, а на кръстовището на регионите Келбаджар (Азербайджан) и Басаркечар (Армения). И двете страни се упрекнаха взаимно в провокация.

„ Москва резервира доста лостове за въздействие върху външната и вътрешната политика на Ереван - това са взаимни огромни компании, гарантиращи сигурността на Карабах, големи диаспори в съветските градове. Следователно даже обещанията за вложения от Съединени американски щати не могат да компенсират това бързо. Вероятно Наришкин е пристигнал да „ свери часовници “ – да се увери, че няма нежелани за Москва промени в политиката на Ереван “, изясни депутатът от арменския парламент, политологът Андраник Тевонян.

Политологът Сурен Саркисян, представен от арменското издание " Панорама ", счита, че неслучайно приключването на информация за визитата на Бърнс се е появило в съветската преса - " Спутник " първи заяви за това, базирайки се на свои източници. Може би тези източници са съветските специфични служби, които са попречили на Пашинян да резервира в загадка визитата на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ. Според Саркисян Иран и Русия остават " главните цели на Централно разузнавателно управление на САЩ " в района, като една от задачите е да се отслаби въздействието на Москва в Южен Кавказ. Във Вашингтон считат, че съветското военно наличие в Армения и Карабах пречи на помиряването на Ереван с Азербайджан и Турция.

„ Очевидно визитата на Бърнс е било осъществено като част от световния проект на Съединени американски щати за обновяване на спора в Карабах, включващ Русия, като по този метод се скарат Москва и Анкара “, споделя след Марков Мехмет Перинчек, лекар на историческите науки от Истанбулския университет. „ Вашингтон схваща, че без да прекъсне руско-турската връзка, няма да може да направи нищо нито в Южен Кавказ, нито в Сирия. Но и Москва, и Анкара, поучени от опита на „ съдействието “ със Съединени американски щати, схващат това доста добре. И по тази причина Наришкин, явно, е пристигнал просто да предизвести арменското управление по какъв начин го заплашва дрейфът към отвъдморските „ сътрудници “, изясни турският политолог.

Според анализатора шефът на Службата за външно разузнаване е пристигнал, с цел да се увери, че Ереван ще остане зад евразийските си сътрудници - това е доста значимо събитие, което ще бъде взето поради срещата в Техеран сред Путин, Раиси и Ердоган.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР