Уикенд на отворените врати се организира на 25 и 26

...
Уикенд на отворените врати се организира на 25 и 26
Коментари Харесай

Музеят на киселото мляко отваря врати за посетители

Уикенд на отворените порти се провежда на 25 и 26 юни в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор , оповестиха уредниците от фондация " Д-р Стамен Григоров ".

Местни производители ще показват разнообразни типове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни артикули . Фермери, носители на призови оценки от празниците на киселото мляко в Трън, ще предложат на посетителите най-новите си разработки. 
 iStock
Гостите ще имат опция да оценят и майсторството на едни от най-хубавите производители на самун и хлебни произведения , да се насладят на усета на " кисело млекце и трънска баница ", да дегустират планински мед. Посетителите ще се срещнат и с последните достижения на науката в региона на закваските, квасове и смеси за домашно подготвяне на самун и млечни артикули.

Организаторите дават обещание да показват историята на българското кисело мляко по нов, по-съвременен метод. Подготвена е и анкета , в която домакините чакат рекомендации по отношение на идното осъвременяване на музейната експозиция.
 iStock
Атракции и занимателни игри за деца и възрастни ще добавят преживяването на празника. Всички дружно ще се опитат да отговорят на въпроса за какво киселото мляко е българското име на дълголетието.

Музеят на киселото мляко се намира в село Студен извор - отечество на откривателя на лактобацилус булгарикус доктор Стамен Григоров . През 1905 година българинът намира пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя е наречена по-късно " лактобацилус булгарикус Григоров ". През последните десетилетия семейството на откривателя отпадна от формалното название.
 iStock
В Музея на киселото мляко посетителите ще видят обичайния за Трънско съд за квасене на мляко - глинена рукатка. В същия съд доктор Стамен Григоров, представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников открил, че измежду определени от него 36 страни най-вече столетници има в България – по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си постоянно консумирал българско кисело мляко.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР