Уханен, здравословен и много вкусен ориз - препоръчваме на всичкиНеобходими

...
Уханен, здравословен и много вкусен ориз - препоръчваме на всичкиНеобходими
Коментари Харесай

Пълнозърнест ориз с грах и пресен чесън

Уханен, здравословен и доста апетитен ориз - предлагаме на всички

Необходими Продукти

● ориз - 2 ч.ч. пълнозърнест
● грах - 130 г замразен
● свеж чесън - 5 стръка
● лук - 1 глава, междинна
● магданоз - 2 с.л. суше
● зеленчуци - 2 с.л. микс, на прахуляк
● куркума - 1 ч.л. равна
● сол - на усет
● зехтин - 60 мл
● бульон - 1 кубче (пилешки, телешки или зеленчуков)

Начин на подготвяне

Измийте оризът и го накиснете в студена вода за 1-2 часа. Той има потребност от по- продължителна обработка спрямо белия, защото твърдата обвивка не е отстранена, а точно тя е източник на доста фибри и потребни субстанции, което го прави скъп хранителен артикул.

Накълцайте лука на ситно, чесъна - на едро, и ги запържете до лек тен в зехтина. Замразения грах извадете на стайна температура, с цел да се сготви по- бързо след това. Ориза премийте още веднъж, отцедете добре от водата и сложете и него да се запържи лекичко.

Налейте вода. На една част ориз се падат 2 елементи и половина вода. Натрошете вътре кубчето бульон и малко сол, и варете 15 минути, след което сложете граха и зеленчуците на прахуляк (или гранулирани). Продължете варенето още 10 минути. Добавете и сушеният магданоз и куркумата.

Отстранете от огъня и оставете под похлупак още 10-15 минути. Капакът би трябвало да е компактно прилепнали за тенджерката.

Сервирайте ястието с още от сушения магданоз.

Добър вкус!

Забележка: Времето за варене на този ориз е разказано от производителя на пакета на продукта, спазвайте го. Този, който съм употребила аз, изисква това време, само че предлагам да се консултирате с напътствията за вашия, защото има разнообразни типове и марки.

Пълнозърнестият ориз е доста по-полезен от белия, както и извънредно апетитен.

Грах може да си добавите и повече от посоченото в рецептата количество, както и да обогатите с други пресни зеленчуци по желание. Тогава може да избегнете слагането на такива на прахуляк.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР