Углавното дело по отношение на Пригожин не е прекратявано. Разследването

...
Углавното дело по отношение на Пригожин не е прекратявано. Разследването
Коментари Харесай

Разследването на Пригожин за бунта срещу Москва не е прекратено

" Углавното дело във връзка с Пригожин не е прекратявано. Разследването продължава ", цитират думите му.

Разследването се води от следственото ръководство на ФСБ на Русия.

То бе формирано на 23 юни за въоръжен бунт, когато стартира и походът за правдивост " на Пригожин и ЧВК " Вагнер " към съветската столица с искане за смяна във военното управление и промяната на министъра на защитата Шойгу.

След като изненадващо Пригожин разгласи, че се отхвърля да продължи към Москва и частите му се връщат по техните местоположения, с цел да не пролива съветска кръв, стана ясно, че след договаряния с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, частната му войска ще бъде амнистирана.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери и публично, че следствието се приключва. Според постигнатата сделка военните, тръгнали на пуч, отиват дружно с Пригожин в Беларус, а тези, които не са се присъединили, могат да подпишат контракти с Министерство на защитата и да вземат участие във военните дейности в Украйна.

Сега " Комерсант " твърди, че углавното дело все пак не е затворено.

Конфликтът сред Пригожин и управлението на МО на РФ датира от дълго време, само че стана прочут около боевете при Бахмут, когато го артикулира нееднократно самият притежател на " Вагнер ". Той неведнъж наблягаше, че е неудовлетворен от военното управление, персонално от министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генщаба Валери Герасимов, като искаше тяхната промяна. Според " Комерсант " по-рано в уталожването на спора се е намесвал и персонално Владимир Путин.

В началото на юни МО на РФ пусна заповед, с която подреди всички ЧВК, които вземат участие в " специфичната военна интервенция ", да се причислят към армията, сключвайки контракти с министерството. Допуска се, че това е и мотивът за това " Вагнер " да тръгне на похода към Москва.

А по време на щурма " готвачът на Путин " неведнъж съобщи, че той не е тръгнал против президента и управлението на страната, а единствено против Шойгу и Герасимов.

Самият Шойгу през днешния ден се появи обществено за първи път във видео, публикувано от МО на РФ, в което обаче не разяснява нищо за акцията на Пригожин, която изправи на нокти света.

Депутатът от Държавната дума и член на комитета по защита Андрей Гурульов пък съобщи в изявление за телевизия RTVI, че бойците от " Вагнер " ще понесат отговорност за свалената авиация и починалите съветски бойци. Засега няма публични данни за загубите на постоянната войска. Различни източници оповестяват за няколко свалени вертолета, един аероплан ИЛ-22 и сред 15 и 20 убити военнослужещи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР