УЕФА увеличава шансовете за влизане в групите на Шампионска лига

...
УЕФА увеличава шансовете за влизане в групите на Шампионска лига
Коментари Харесай

УЕФА отваря вратите на българските клубове към евротурнирите

УЕФА усилва възможностите за влизане в групите на Шампионска лига и останалите си шампионати за страни като България.

Пред медии от Централна и Източна Европа водещи фигури на УЕФА презентираха работата на другите си отдели, а също по този начин направиха състезателен и финансов доклад за последните 20 години на другите си шампионати.

Най-важната презентация бе тази на Джорджо Маркети и Тобиас Хедтщюк за новия формат на европейските клубни шампионати от лятото на 2024 година, когато ще приключи настоящият тригодишен цикъл. Добрата вест за родния футбол е, че първенецът за 2024 година ще получи късмет за класиране в групите на Шампионската лига, само че също по този начин и опция да натрупа точки и надлежно да има по-големи доходи. Тов важи също по този начин и за останалите два шампионата - Лига Европа и Лига на конференциите.

Какви са най-важните промени? В групите на трите шампионата към този момент ще вземат участие по 36 отбора, а не както сега по 32. Тоест общият брой за трите надпревари нараства от 96 на 108, като тук значимият миг е, че общият брой на отборите, които ще вземат участие в тях от квалификациите се резервира с сегашния.

Разчетите на УЕФА демонстрират, че първенците на страни като България, Румъния, Полша, Словакия или Унгария ще имат по-голям късмет да стигнат групите на Шампионска лига. Същото важи, несъмнено, и за останалите шампионати. Генералната смяна на УЕФА ще е в същинската фаза на шампионатите. Всъщност в нея групите няма да са в настоящия си вид, а ще се употребява по този начин наречената швейцарска система с 36 отбора, които ще бъдат разграничени в 4 урни съгласно коефициентите си в ШЛ и ЛЕ, и в 6 урни в ЛК. Всеки тим в Шампионска лига ще играе по 8 срещи, а не както до момента по 6. Той ще се изправя против 2 противника от всяка урна в по 1 мач.

Идеята на ФИФА е да няма неравностойни конфликти, както постоянно се случва в този момент. Например - в случай че бъдещият български първенец стигне тази фаза през 2024 година, той няма да играе по два пъти с грандове като Реал Мадрид, Барселона, Челси, Ливърпул или ПСЖ, а ще ги среща по един път. В същото време той ще се изправя против тимове от неговото равнище или на малко по-високо отново в по един мач, което усилва шансът му за точки и доходи.

Същият принцип ще се ползва в ЛЕ, до момента в който в ЛК има известна разлика, където урните ще са шест и всеки участник ще се изправя против един тим от всяка урна, като ще има 3 семейства и 3 гостувания. Безспорно новата система води до ребалансиране на шампионатите и дава по-големи шансове на родните отбори, само че въпреки всичко остава годни най-важните условия да са мощни и да имат отлични коефициенти.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР