УЕФА официално потвърди решението, с което отнема домакинството на Русия

...
УЕФА официално потвърди решението, с което отнема домакинството на Русия
Коментари Харесай

УЕФА премести финала на Шампионската лига от Русия в Париж

УЕФА публично удостовери решението, с което лишава семейството на Русия за финала на Шампионската лига през 2022 година поради войната в Украйна. 

Междувременно националните футболни асоциации на Полша, Швеция и Чехия се оповестиха срещу идните квалификационни мачове с Русия на Световното състезание по футбол и желаеха ФИФА да вземе отношение по проблема. 

Последният мач от Шампионската лига трябваше да се проведе на стадиона " Газпром сцена " в Санкт Петербург. Инвазията на съветската войска в Украйна обаче докара до изключително съвещание на УЕФА за промяна на местоположението на мача. 

Финалът ще се изиграе в Париж на 28 май - за първи път от 2006 г. 

Европейската футболна асоциация е оповестила, че осъжда изрично съветската военна експанзия и показва взаимност със спортната общественост в Украйна. 

УЕФА е сложена под все по-силен напън да прекъсне всевъзможни връзки с " Газпром ", който е един от най-големите спонсори на организацията. Договорът им е от 2012 година, като съветската държавна компания налива към 40 милиона евро за провеждането на Шампионската лига, европейските шампионати и Лигата на нациите. 

Последното му удължавне с три години е подписано през 2021. Директорът на " Газпром петрол " Александър Дюков е и член на изпълнителния комитет на УЕФА. 

Украинската футболна асоциация настояваше още да се анулира съветското домакинство на финала на Суперкупата на УЕФА през 2023 година и да се наложи възбрана за съветски футболни клубове европейски шампионати. 

ФИФА също е подложена на рецензии от няколко европейски футболни асоциации поради неналичието на изясненост към плейофите с Русия за Световното състезание по футбол. 

Загрижена за сигурността на играчите и почитателите, Полската футболна асоциация изпрати през вчерашния ден питане до ФИФА за уточнения по отношение на мача на Полша против Русия, който би трябвало да се организира на 24-ти март. 

Спортният министър на Полша Камил Бортничук сподели в изявление, че Полша се пробва да организира мача отвън съветска територия.

„ Вярвам, че в тази обстановка полските спортисти не би трябвало да вървят в Русия “, сподели той.

Председателят на спортната комисия в съветския парламент Дмитрий Свищьов дава отговор на тези терзания с обвинявания в " политически " претенции ". 

" Тук е доста по-спокойно, в сравнение с във Варшава и всички го схващат доста добре. А от позиция на организацията и ограниченията за сигурност на надпреварата, ние сме може би най-организираната страна в това отношение ", твърди депутатът, който е определен от партията на Владимир Жириновски и който е началник на Федерацията по кърлинг в Русия. 

Ако полският народен тим бъде заставен да пътува до Москва за срещата, от асоциацията към този момент имат направени проекти за ограничение на времето, което играчите ще прекарат там.

В разногласието за футболните срещи не е наранена единствено Полша. Отборите на Швеция и Чехия също могат да се окажат в мач против Русия в възможен плейоф, в случай че съветският тим успее да се класира за него. В писмо до ФИФА те също показаха опасения за провеждането на футболни срещи в Русия поради рисковете за сигурността и военна ескалация в Украйна.

ФИФА към момента не е коментирала плануваното домакинство на Русия на срещата с Полша.

Футболът не е единственият спорт, който зае позиция против дейностите на Русия.

Международният олимпийски комитет съобщи, че осъжда остро съветските дейности дни след закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Москва трябваше да е хазаин и на тенис конкуренцията ATP Challenger, която беше анулирана поради сигурността на играчите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР