УЕФА официално потвърди отдавна обявените промени в Шампионската лига от

...
УЕФА официално потвърди отдавна обявените промени в Шампионската лига от
Коментари Харесай

УЕФА потвърди промените в Шампионска лига

УЕФА публично удостовери от дълго време оповестените промени в Шампионската лига от сезон 2024/25. Турнирът ще се играе в нов формат с 36 тима, което ще усили броя на тимовете с четири, както и броя на мачовете, които ще се изиграят в първата фаза.

Груповата фаза в този момент няма да съществува. В новия формат тимовете ще бъдат класифицирани в една лига и всички ще бъдат в едно общо класиране. Всеки тим ще изиграе осем мача в лигата и всички те ще бъдат против разнообразни противници, четири от които ще бъдат вкъщи и четири – на открито.

УЕФА желае да има повече мачове, тъй че съгласно коефициентите ще раздели тимовете в четири урни, а чоп ще дефинира кой против кого ще играе. По две места ще бъдат присъдени на двете лиги, чиито представители са събрали най-вече точки в Шампионската лига за един сезон (в момента това са Англия и Испания). Едно място ще бъде обещано на третата селекция на шампионата, която е на пето място в класацията на УЕФА – това е Франция.

Едно оставащо място ще бъде присъдено на един от първенците в избрани лиги, защото броят на тимовете, които ще се класират, ще се усили от 4 на 5 тима.

След етапа на лигата, където всеки тим ще изиграе осем мача, първите осем тима автоматизирано ще попаднат във етапа на елиминациите, до момента в който тимовете от 9-то до 24-то място ще играят по два мача вкъщи и като посетител, с цел да си обезпечат място измежду първите 16.

Отборите, които са под 25-то място, ще изпаднат без присъединяване в Лига Европа. Все отново ще имаме удължена фаза на директните елиминации, където ще има един тип „ разиграване “ за останалите осем места. Продължението на етапа на елиминациите от осминафиналите ще се организира по предходната процедура, която към този момент съществуваше до финала.

Всички мачове преди финала ще се играят както до момента през делничните дни, като се изключи финала, който ще е в събота.

Мачовете от Лига Европа и Лига на конференциите ще се играят на същия принцип, като 36-те тима ще употребяват същия формат като Шампионската лига.

С новия формат всеки мач ще бъде значим и към този момент няма да се случва тимовете, които си подсигуряват класиране в елиминациите, да играят с запаси в последните два кръга от групата, тъй като към този момент всеки мач ще се носи с точки. Клубовете ще имат нарастване на финансите от УЕФА, само че и от нараствания брой мачове ще получат по-голяма опция да печелят посредством резултатите и телевизионните права.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР