Удостоверението за въвеждане в експлоатация за строежи от четвърта и

...
Удостоверението за въвеждане в експлоатация за строежи от четвърта и
Коментари Харесай

Променят се процедурите за няколко типа строежи

Удостоверението за въвеждане в употреба за градежи от четвърта и пета категория или отвод от него ще се издава от институцията, която е дала и разрешението за градеж. Това планува допълнение към Наредба № 2 от 31.07.2003 година за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минимални гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти.

Проектът е оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на районното развиване и в портала за публични съвещания.

Изменението е поради направените промени в Закона за устройство на територията.

Обекти от четвърта и пета категория са частните пътища, улици от второстепенната улична мрежа и оборудванията към тях, жилищни и смесени здания с ниско или приблизително застрояване, здания и уреди за публично обслужване с разгъната застроена повърхност до 1000 кв. м и от 1000 до 5000 кв. м, индустриални здания, съоръжения, уреди и прилежащата им инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и уреди, изграждани в урбанизирани територии с ниско застрояване и други.

В момента въвеждането в употреба на такива обекти се прави от общинската администрация.

Проектът планува още удостоверението за въвеждане в употреба да бъде издавано в седемдневен период от постъпване на искане за това и след инспекция на документите. В същия период може да бъде отказано издаване на уверение с стимулиран писмен отвод при положение на несъблюдение на нужните условия, както и когато не е упражняван строителен контрол или пък е упражняван от нелицензирано или нерегистрирано юридическо лице.

По преценка способния орган може да направи инспекция на място, за която се сформира констативен протокол, неразделна част от досието на градежа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР