Удобството на електронното плащане на сметките за ток е основна

...
Удобството на електронното плащане на сметките за ток е основна
Коментари Харесай

Активни потребители: Плюсове и минуси при електронното плащане на сметките за ток

Удобството на електронното заплащане на сметките за ток е съществена причина за въвеждането му. Хората около пандемията се отучиха да чакат на дълги опашки тук-там с доста други консуматори и в този смисъл електронното заплащане на сметки е плюс. Не всеки е подготвен за това, тъй като не всеки има банкова карта. Трябва да имате също устройство и известни умения, а има консуматори, които нямат компютър, да речем и не желаят да употребяват тази алтернатива. Това сподели Богомил Николов от асоциация " Активни консуматори " в " Денят на фокус " по Радио " Фокус " .

Електронното заплащане е голямо преимущество за хората в дребни обитаеми места, където най-близката каса за заплащане на сметката за ток е на 10-15 км от вкъщи им. " За всички консуматори е дейна тази услуга. Ползването й към момента не е наложително. Когато три четвърти от потребителите в дадена страна преминат към електронно заплащане на даден вид услуга, на доставчиците доста им се желае да прекратят обичайния метод на възнаграждение. Това не е добра процедура, тъй като има сегмент консуматори, да вземем за пример възрастните хора, за които електронните услуги не са толкоз мечтани ", означи Николов.

" Засега няма законодателно решение, само че не бих се учудил, в случай че стигнем досега, в който да има законово ограничаване за спирането на сметките в отоплителния сезон за хората със специфични потребности – да вземем за пример енергийно бедните. Хората в действителност би трябвало да наблюдават периодите на заплащане и да не пропущат, тъй като доставката се прекъсва. Има страни, в които тези в неспособност на платят са предпазени от закон. В България не е по този начин “, напомни събеседникът.

Ако потребителят е бил в болница или на отмора и не е обезпечил на екип опция да мери потреблението му, се начислява цялостна мощ автоматизирано и това е проблем, счита Богомил Николов. Електронните услуги могат да оказват помощ в тази тенденция, като отчитането става отдалечено.

" Темата за електронните топломери е настояща от доста време. При всички случаи има държавен стандарт и устройства, които не са утвърдени и сертифицирани, не могат да се употребяват. Проблемът е, че в случай че сте клиент на даден топлинен счетоводител, той Ви предлага единствено един вид такова устройство и нямате право на избор. В този случай не можете да си купите устройства със същите функционалности на по-ниска цена, тъй като те се оферират от различен топлинен счетоводител “, очерта проблема Богомил Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР