Удължителният закон за действието на тазгодишния бюджет и през следващата

...
Удължителният закон за действието на тазгодишния бюджет и през следващата
Коментари Харесай

Удълженият закон за бюджета успя да мине първото четене

Удължителният закон за действието на тазгодишния бюджет и през идната 2023 година мина на първо четене в залата на Народно заседание през днешния ден. " За " плана на държавното управление гласоподаваха 127 депутати и макар че цели две парламентарни групи са срещу тази концепция и желаят внасянето на цялостен нов закон, " против " гласоподаваха единствено двама. Цели 90 бяха " въздържал се ". 

Дебатите по тематиката продължиха над пет часа, в които се открои гневната опозиция против удължителния закон на " Продължаваме промяната ". Оттам от дълго време настояват, че този вид опонира на закона за обществените финанси и че би трябвало да се внесе напълно нов план. От ГЕРБ и Движение за права и свободи защитаваха концепцията на Росица Велкова с изказванието, че другояче - поради фрагментирания парламент - ще настане същинска вакханалия при разноските, т.е. че всички партии ще желаят да дадат повече. Нещо, което не пречи да се случи и в този момент. 

Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се резервира размерът на минималната работна заплата от 710 лв. следващата година. Максималният застрахователен предел остава 3400 лв., а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското предписание от 1 юли с 12 на 100. Така ще бъде до избирането на кабинет и до гласуването на нов закон за бюджета. 

Най-интересна в обстановката е позицията на Българска социалистическа партия. Левицата по принцип е срещу удължаващия закон, само че през днешния ден го поддържа. Мотивът, изказан през днешния ден от лидерката Корнелия Нинова, е, че защото партията няма право да внесе бюджет, то ще употребяват този, с цел да внесат своите оферти сред двете четения. 

И Българска социалистическа партия, и " Продължаваме промяната " оповестиха, че удължаващ закон значи заледяване на приходите и обществените помощи и придобивки, а това не бивало да се позволява. 

" Ако не можете през тази зима да си платите парното - обърнете се към президента Радев. Ако не можете да купите подарък  на детете си - обърнете си към президента РАдев ", даже разгласи от трибуната Искрен Митев от Политическа партия, наблягайки, че точно президентът е този, който управлява служебния кабинет. 

Изказването му предизвика служебният министър председател Гълъб Донев, който дръпна политическа тирада от трибуната. 

" Български жители, вие няма да бъдете на студено и мрачно през тази зима, тъй като това го подсигурява служебното държавно управление с договорите за доставки, които провежда, транспарантни търгове за доставките на газ, цената на газа беше понижена и българските консуматори, както битовите, по този начин и бизнесът, употребяват най-евтиния газ в Европа. "

Асен Василев пък разгласи, че разноските по този начин или другояче ще се случат, единствено че в този момент нямало да бъдат остойностени вярно, като в естествена бюджетна процедура. Обяви и че страната ще успее да усили Брутният вътрешен продукт до 180 милиарда лева през 2023 година и че затова пари ще има за всичко. 

От ГЕРБ-СДС опазиха решението на кабинета за удължителния закон, тъй като съгласно тях по този метод няма да се стигне до несъразмерни разходи, а политиката по приходите ще бъде решена от ново постоянно държавно управление, когато то бъде образувано. Най-добрата обществена мярка е опитът да се овладее инфлацията, считат още от най-голямата политическа мощ в Народното събрание.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР