Удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май доведе

...
Удължаването на извънредното положение заради коронавируса до 13 май доведе
Коментари Харесай

Коронавирусът отложи сватбите в София

Удължаването на изключителното състояние поради ковид до 13 май докара до отсрочване на сватби в София. Това съобщи в изявление за БГНЕС Маргарита Цветкова от Столичен дом за радостни обреди.
„ До удължаването нямаше отсрочване на сватби, дори имаше доста новозаписани. След като изключителното състояние беше удължено до май, хората започнаха да отсрочват и сватбите, които са записани за юни “, уточни тя.
20 юни е датата, за която са записани доста сватби, поради съвпадението на цифри с годината – 2020. „ И 20 юни беше дата, която хората започнаха да отхвърлят и да местят за октомври “, сподели Маргарита Цветкова.
Въвеждането на изключителното състояние ограничи и броят на участниците в сватбите, обилните тържества с многочислени родственици и другари за момента останаха на назад във времето в името на здравето и сигурността. На 24 март излезе заповед, съгласно която на сватбата могат да участват общо четирима души. „ Тоест двама младоженци, двама очевидци и длъжностното лице, позволиха и фотограф. От тогава по този начин сключваме бракове “, коментира експертът.
Камерният състав е една от аргументите, които карат доста двойки да отсрочват бракосъчетанието си за септември или октомври, тъй като желаят на най-хубавия ден в живота им да участват най-скъпите – родители, другари и родственици.
„ Но има и такива, които се записват. Не знам тъкмо каква е повода. Може би е някакво поверие, тъй като считат, че в случай че отсрочат датата няма да се подписа. Има хора, които споделят: „ Е, до момента не можахме да намерим време, бяхме заети, в този момент нали сме си у дома, пък, да дойдем да се оженим “. Така, че има най-различни аргументи “, заключи Цветкова.
Според наблюденията й първоначално при оповестяване на изключителното състояние не са намалели сватбите, това се случило по-късно. Ако първата седмица имали 56 сватби, след това - 42, а тази седмица са още по-малко.
Прави усещане съвсем двойно по-малкият брой на сватбите, които са записани за след Великден, когато е техният взрив.
“Много фрапираща е разликата при сватбите след Великден. За месец април 2020 първата събота и неделя след Великден, което е 25-26 април, са записани 42 сватби, до момента в който за същия интервал на 2019 година са били 77. Това е съвсем 50% по-малко. За седмицата по-късно имаме записани единствено 14 сватби “, описа Маргарита Цветкова.
Негативната статистика няма да пожали и май, който е един от най-сватбарските месеци. „ Явно има спад... само че това е “, заключи тя.
По данни на националната статистика през предходната година са били подписани 29 198 брака, което е с 237 повече, в сравнение с през 2018 година Близо три четвърти от всички бракове са подписани в градовете. Средната възраст на сключващите брак мъже е 32 години, а дами 29 години. Средната дълготрайност на един брак до неговото преустановяване е 15,9 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР