Учудващо за мен и объркващо за много хора е системнотъо

...
Учудващо за мен и объркващо за много хора е системнотъо
Коментари Харесай

Какви са най-знаковите кадрови рокади на кабинета

" Учудващо за мен и объркващо за доста хора е системнотъо премахване на фрагменти на служебните държавни управления, които разкриха голям брой корупционни схеми, от които действително стартира смяната ".

С тези думи преди няколко дни президентът Румен Радев насочи следващата си рецензия към ръководещото болшинство, ръководено от " Продължаваме промяната ". Не уточни имена, само че съгласно източници на Клуб Z президентът на процедура е визирал всеобщата замяна на фрагменти - от министри и зам.-министри, през регионални шефове и шефове на държавни предприятия, до районни държавни структури.

Такива смени не би следвало да са вест. Прави ги всяко новосформирано държавно управление, а съответно това би трябвало да се " погрижи " да обслужи кадровите ползи на всяка една от четирите обединения в състава си. И го прави. Всеки министър назначи заместниците си, като едно от изискванията на обединението бе - с цел да има съвместен надзор, замовете да са с друга политическа багра.

Вероятно най-шумното освобождение беше на Стефан Янев, два пъти длъжностен министър председател, който към този момент като боен министър в постоянния кабинет отхвърляше да назове протичащото се в Украйна война.

В ръководството през първите му 100 дни обаче се случиха още редица рокади. Ето и някои от най-знаковите от тях.

Енергетиката

Най-сериозни остават измененията в икономическите браншове и енергетиката. И евентуално неслучайно първата кадрова рецензия на Румен Радев пристигна с отстраняването на шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов. В началото на февруари Българският енергиен холдинг освободи целия ръб на държавното сдружение. Павлов бе министър на енергетиката в първото назначено от Радев служебно държавно управление - това на Огнян Герджиков. Стана шеф на " Булгаргаз " в мандата на ГЕРБ и остана подобен и по времето на последните два служебни кабинета на президента.

Една промяна, която към момента не е осъществена, само че има капацитет да ядоса Радев. Става дума за управлението на " Булгартрансгаз " - компанията, която отговаряше за построяването на " Турски поток " през България. Това е планът, за който страната заплати 3 милиарда лева и това е тръбата, от която България не може да получава газ - единствено транзитира към Сърбия и Унгария. Фактите сочат, че Николай Малинов, който ръководи от времето на ГЕРБ, не бе пипнат даже с пръст от нито едно от двете служебни държавни управления на Радев. Това са отнася и до борда. В който е и брачният партньор на Севделина Арнаудова - той от години си кротува там като член на сдружението.

През последните седмици обаче натискът за промяна на управлението се ускорява и този уикенд енергийният министър Александър Николов разгласи, че " има задоволително аргументи за смяна в Надзорния съвет на " Булгатрансгаз ". Основанията са ясни - нередностите и необяснимите обстоятелства при строителството на " Турски поток ", който Бойко Борисов продължава да назовава " Балкански поток ".

ДКК

След като Корнелия Нинова изиска министерство за себе си и откакто даже му промени името на " Министерство на стопанската система и промишлеността ", лидерката на Българска социалистическа партия се зае да промени и управлението на най-сериозната държавна компания под шапката на ведомството - " Държавната консолидационна компания " (ДКК).

Мастодонтът " черна дупка " бе изпаднал в безтегловност около свадите с към този момент някогашната изпълнителна директорка Ваня Караганева и след няколкомесечни правосъдни борби с останалата част от Борда на шефовете, Караганева подаде оставка при започване на февруари. Поне такова е изказванието на Нинова, самата Караганева не е коментирала. Последната бе назначена на поста от настоящия министър председател Кирил Петков в амплоато му на длъжностен министър на стопанската система.

В последна сметка Нинова сложи в борда Михаил Кумчев - наследник на дългогодишния червен народен представител от Смолян Тодор Кумчев. Михаил Кумчев е със съмнителна експертиза за такава компания, имайки поради, че се занимава с бизнес за " букмейкърска активност, събиране на залози за присъединяване в хазартни игри ", съгласно Търговския указател.

Другите нови в борда са Ивайло Лилов - още веднъж Българска социалистическа партия кадър, както и Смиляна Нитова-Кръстева - още веднъж Българска социалистическа партия кадър. Представителят на страната в ДКК е... без изненада - още веднъж червен кандидат-депутат- Таня Найденова.

АПИ

Промените не подминаха и едно от най-важните министерства в страната - на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Или по-скоро - неговите подопечни структури. Става дума за Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), която бе зорко следена от служебната министърка Виолета Комитова. Тя организира не една и две борба с АПИ и най-после съумя да назначи за шеф краткотрайно изпълняващ длъжността Ивайло Денчев.

И макар че той остава в УС на пътната организация, неговото председателско място след решение на вицепремиера и министър Гроздан Караджов към този момент се заема от Тодор Василев. Василев е някогашен народен представител от " ИТН ", незнаен на необятната аудитория. А Министерство на регионалното развитие и Караджов са точно в квотата на Има Такъв Народ в кабинета.

Не по-малко забавни обаче са рокадите в " Автомагистрали " ЕАД - вътрешнозаводската компания на Министерство на регионалното развитие и АПИ, която стана известна около инхаус договорите за строителство на автомагистрала " Хемус " - контракти, които се проверяват.

Виолета Комитова организира борба и там след няколко несполучливи опита съумя да смени фрагмента на ГЕРБ Стоян Беличев от шефското място. На негово място назначи Иван Станчев и Десислава Христова. Караджов обаче бързо се оттърва от Христова, тъй като за нея излязоха медийни изявления, че точно тя е индивидът, който е предложил порочната процедура с инхаус процедурите. Покрай нея изгоря и Иван Станчев.

На тяхно място бяха поставени Цветан Петков от квотата на Министерство на регионалното развитие и основният инженер на " Автомагистрали " Евгени Генчев. Той е към този момент и изпълнителен шеф, само че това управление е краткотрайно до осъществяване на конкурс.

ВиК

Другият главен сектор на Гроздан Караджов и Министерство на регионалното развитие - ВиК, също може да се похвали с поправки. В държавния мастодонт " ВиК холдинг " Виолета Комитова назначи свои хора - Кънчо Кънчев и Ася Стоянова. Те обаче по този начин и не можаха да се оттърват от подозренията за непосредственост с Движение за права и свободи и Караджов реши да изиска и техните " глави ". Така на тяхно място бяха назначени Друми Друмев - прочут от близкото минало като кадър на ОДС, и Димитър Атанасов. Председател на борда стана Борисов Попов, а отпред на Съвета на шефовете - Цветелина Василева.

Рекапитулацията на рокадите демонстрира, че във " ВиК холдинг " е останал един-единствен кадър на служебното държавно управление - Ивайло Ванков.

Земеделие

Първите " брожения " по тематиката с назначенията обаче пристигнаха от средите на левицата. Когато се оказа, че лидерката Корнелия Нинова, прясно определена за стопански вицепремиер и министър, разчиства фрагментите на... Българска социалистическа партия, назначени по време на служебния кабинет. Сменен бе членът на Българска социалистическа партия Христо Бозуков, който бе министър на земеделието и в кабинета " Герджиков ". Така в този момент министерството се оглавява от ексдепутата на Нинова Иван Иванов, чиято професионална биография не е обвързвана със бранша.

Още в първите дни на новия кабинет в границите на дни от постовете, които заемаха по време на двете държавни управления на президента Румен Радев, бяха освободени три червени фрагмента - Надя Клисурска като заместник-министър на труда и обществената политика, Явор Гечев - като заместник-министър в земеделското ведомство и Пламен Славов, заемащ същата служба в Министерство на културата. И тримата не минават за близки до Нинова.

Но най-показателни за лявата кадрова политика си остават рокадите в земеделското министерство, където зам.-министри станаха Момчил Неков и Стефан Бурджев - някогашни евродепутат и народен представител на Българска социалистическа партия.

Вчера стана ясно, че от ведомството е освободен и " безконечният " зам.-министър, който и Христо Бозуков резервира - Атанас Добрев. " Главата " на Добрев обаче падна поради натиска на депутата от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев, който го уточни като човек на задкулисието. Последваха ѝ серия от изявления за ловните му другари, както и за нагласени търгове за дървесина. Точно този бранш бе под шапката на Добрев.

Правосъдие

Емил Дечев встъпи като зам.-министър на правораздаването в последните дни на януари. Той смени на поста Мария Павлова, която беше длъжностен министър през 2017 година и в този подтекст може да се назова избор на Румен Радев. От Министерство на правосъдието обаче разясниха импровизирано пред Клуб Z, че е обикновено министър председателят и министърът да носят отговорност при постоянен кабинет - не президентът.

В Министерство на вътрешните работи процесът е по-скоро в противоположна посока - най-пресният заместител на Бойко Рашков е Иван Демерджиев. Той бе и заместител, и титулярен министър на правораздаването по време на втория длъжностен кабинет на Радев предходната година. Макар Рашков да остана и постоянен министър обаче, негови заместници в служебния кабинет бяха Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.

С всичко това рокадите на новото държавно управление надалеч не се изчерпват. Очаквайте продължение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР