Учителят по история и цивилизации в Езиковата гимназия във Велико

...
Учителят по история и цивилизации в Езиковата гимназия във Велико
Коментари Харесай

Учител стана харизанин на Зографския манастир

Учителят по история и цивилизации в Езиковата гимназия във Велико Търново Драгомир Дачев стана харизанин на Зографския манастир в Атон.



Мечтата му да посети острова е още от студентските години, когато негов учител по история във ВТУ е починалият проф. доктор Иван Стоянов.

В продължение на 5 дни учителят бил в трапезарията на Светата обител и помагал за сервирането и отсервирането на близо 160 души, от които 40 монаси. Останалите са служащи, наети за разнообразни строително-ремонтни действия, харизани и поклонници, написа „ Борба ”.

„ Традицията на харизанството съществува от епохи в православната черква и се показва в доброволното подкрепяне на храмове и манастири. Възнамерявах да остана за по-дълъг интервал от време, само че поради специалността и моите възпитаници това е мъчно.

Монасите стават доста рано, още в 3 часа след среднощ. За всички храненето за обяд и вечеря стартира и приключва по едно и също време, когато на трапезата седне игуменът на манастира и даде знак. Продължава малко време с концепцията, че е витален развой, а не приятност за душата. Консумират се постни ястия, позволени са вода и вино.

Придвижването на територията на манастира за всички е единствено с облекла с дълъг ръкав и дълги панталони през цялата година и при осъществяването на всички действия. Позволих си да употребявам телефон за диалози единствено два пъти, с цел да се чуя със брачната половинка и родителите ми “, описа учителят. По време на престоя си в Зографския манастир е посетил намиращите се там палати на цар Борис Трети и пещерата, в която е живял св. Козма.

Драгомир Дачев е на 32 години, ученик на Езикова гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “, учил е в паралелката „ Испански и френски език “. Вече има 10 години стаж като преподавател, 6 от които в родната гимназия. На нея след завръщането си той подари първокласно издание на „ История славянобългарска “, отпечатано от Зографската света обител.

Сега учителят си е сложил за цел да инициира дубликат на Паисиевата творба, в който да се включат възпитаници от гимназията, а приключеният вид с техните имена да се съхранява в библиотеката на учебното заведение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР