Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска

...
Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска
Коментари Харесай

Не закусвайте с тези храни и не ги яжте нагладно!

Закуската е едно от най-важните хранения. Обилната и здравословна закуска дава добър старт на обменните процеси в организма и обезпечава сила за целия ден. Точно и по тази причина е значимо да не се пропуща, написа jenata.blitz.bg.

Сутрешният банкет на храна би трябвало да бъде уравновесен, за предпочитане  с протеини и мазнини , с цел да насити организма и да ни даде мощ за целия ден. Оказва се обаче, че не всички храни са подобаващи за това значимо хранене.

Заради дългата пауза сред храненията по време на нощния сън, както и особеностите на храносмилателния тракт, някои нормални храни за закуска губят своята енергийна стойност и могат да повлияят отрицателно на здравето на стомаха и червата.

Ето кои артикули е по-добре да избягвате на закуска, с цел да предотвратите възможни проблеми с храносмилането и други болести:
Захарни произведения
Яденето на сладкиши на закуска може да докара до внезапно повишаване и ненадейно намаляване по-късно на равнищата на кръвната глюкоза. Това може да ви накара да се почувствате изтощени и летаргични, което въобще не е оптимално положение за начало на деня ви.
Бял самун
Белият самун и другите артикули от бяло брашно са бързи въглехидрати, които също могат да доведат до неочаквани промени в равнищата на кръвната захар и бърза поява на възприятие на апетит.
Печени произведения с квас
Подобно на белия самун, печивата с квас способстват за съмнения в кръвната захар и могат да раздразнят лигавиците на стомаха.
Кафе
Пиенето на кафе на празен корем може да усили производството на киселини в стомаха, което може да докара до изгаряния и други стомашно-чревни проблеми.
Прясно изцеден сок
Сокът без фибри може да повлияе отрицателно на панкреаса поради огромното натоварване на храносмилането и производството на инсулин.
Студена вода
Пиенето на студена вода на празен корем може да повлияе отрицателно на здравето на стомаха и сърдечно-съдовата система.
Инстантни овесени ядки
Бързоразтворимите зърнени храни постоянно съдържат добавки, които могат да бъдат нездравословни за организма. Освен това в тях липсват и по този начин потребните диетични фибри.
Бъркани яйца
Бърканите яйца с добавени мастни съставки могат да бъдат извънредно нездравословни за храносмилането.
Кисело-млечни артикули
Консумацията на кисело-млечни артикули на гладно може да бъде неефективна поради нарасналата киселинност на стомашния сок.
Тлъсто месо
Тлъстите меса могат да бъдат тежки за стомаха рано заран поради дългото време за храносмилане, което изискват.
Плодове
Някои плодове, като цитруси, круши и банани, могат да бъдат сложни за стомаха заран поради наличието на киселини и фибри.
Сурови зеленчуци
Някои сурови зеленчуци са тежки и също могат да бъдат сложни за мелене и могат да причинят стомашен дискомфорт. Например зелето, лука, картофите и други
Мюсли и зърнени култури
Много типове мюсли и зърнени храни от магазина съдържат бързи въглехидрати, което може да докара до неочаквани промени в равнищата на кръвната захар.
Чесън, консерви и пушени меса
 Подобни артикули могат да подтикват храносмилателната система, което не постоянно е потребно за здравето на стомаха и червата. Особено рано заран.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР