Учителят не е единственият носител на знание, казва с усмивка

...
Коментари Харесай

Час на класа: Николета Петрова от "Френѐ" за иновативното образование

" Учителят не е единственият притежател на познание ", споделя с усмивка Николета Петрова, основателката на школата за новаторски способи и изобретателен метод към образованието " Френѐ " в Бургас. Така тя добре синтезира философията си като преподавателка и бизнесмен в образованието.

Тя приключва педагогика в Софийския университет и още тогава се интересува от по-иновативните способи, като да вземем за пример сугестопедията, създадена през 70-те от доктор Георги Лозанов (1926 - 2012). Имало ли е характерен миг, в който Петрова е схванала, че бъдещето й е обвързвано не с типичния метод на образование, а с прокарването на нови пътища в българското обучение?

Тя незабавно си спомня по какъв начин през 2015 година, като начална учителка в Бургас след завършването си извежда класа в близка черква, с цел да види стъклописите в нея, защото усеща, че споменаването им в образователния материал не води до цялостно схващане за метода на изобразяване. Решението й се оказва прекомерно самоуверено и получава рецензии от директорския съвет, че изобщо си е разрешила да изведе децата отвън постройката. " Това беше нещо като повратен миг. Реших, че изкуството не може да стои единствено в учебника. "
Автор: Надежда Чипева
Заедно с Десислава Стоянова Николета слага началото на центъра за новаторско обучение през 2016 година В началото школата развива няколко курса, а през 2017 година " Френѐ " посреща дебютния випуск първокласници и се настанява на ул. " Лермонтов " 11, в постройката на тогавашното арменско учебно заведение в Бургас.

Учебният развой, ориентиран към деца от 5- до 12-годишна възраст, е въодушевен от методите на френския учител Селестен Френе (1896 - 1966). През 20-те години на ХХ век той трансформира детското любознание в ключ към целия развой, а самостоятелното отношение към него и насърчаване на капацитета му - в задача на преподавателя. Така той развива стратегия, в която водещи правила са ученето посредством основаване, груповите занимания и ролевите игри, самостоятелните ползи като насочни точки за придобиване на познания и усвояването на потребни привички.

Светът на огромните не е спестяван - от дребни децата научават повече за архитектурата, технологиите и по-специално роботиката, типовете изкуства, уроци по музика. Петрова разказва това като " преживелищна методология " и не вижда тези практики като революционни, а по-скоро като изцяло естествени за изменящия се свят.
Автор: Надежда Чипева Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
" Искаме от учебното заведение да излизат дейни и мислещи хора. Надяваме се това, което вършим, да ускорява желанието им към същинското ", споделя Петрова, а думите й резонират в допълнение след интензивното онлайн образование с началото на пандемията. Според нея тъкмо в този момент децата освен би трябвало, само че самите те имат нужда от живи срещи, образование, начинания. Разбираемо, родителите на децата също са нормално хора с прогресивни визии за образованието, даже и някои от тях да са били по-скептични първоначално. " Те разчитат на нас да развием общочовешката им ценностна система. "
Автор: Надежда Чипева
Макар че покрива нужния учебен най-малко и предлага целодневно образование, " Френе " не беше учебно заведение по смисъла на МОН и Закона за предучилищно и начално обучение до момента: на 27 май учебното заведение беше най-накрая вписано в регистъра. Досега, учениците бяха записвани като независимо учащи се, а всеки май отиват на изпити, на които потвърждават, че знанията, добити по методологията на центъра, не са по-малко годни от обичайно научените.

Въпреки рестрикциите към пандемията и всички логистични и финансови проблеми, пристигнали в следствие, Петрова освен продължи да развива центъра, само че съумя да развие стратегия за деца в предучилищна възраст и да отвори неговото продължение - " Френѐ " 2 е на ул. " Шейново " 10. От отварянето му неотдавна се навърши една година:
Автор: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР