Учителите и сигурността на децата в училище са приоритети за

...
Учителите и сигурността на децата в училище са приоритети за
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европейското образователно пространство е визия за бъдещето и мисия за Европа

Учителите и сигурността на децата в учебно заведение са цели за 2023 година

Българският еврокомисар Мария Габриел е хазаин на Европейската среща на върха за обучение, провеждаща се в Брюксел. В срещата вземат участие ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Маргаритис Схинас. Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова показва България. Участници са и министри на страните членки на Европейски Съюз, евродепутати и представители на просветителната общественост в Европа.

„ Мотото на най-важното ни събитие за обучение в годината е „ Будни млади мозъци “. С това обръщение подчертаваме, че младежите са движещата мощ на Европа. Европейското просветително пространство е визия за европейско обучение и образование, даващо умения и компетентности за цялостен живот. То е и задача – за Европа, в която образованието е синоним на гении, творчество, поддръжка и нововъведения “, акцентира Мария Габриел.

На срещата на върха бяха обсъдени напредъкът и идващите стъпки за осъществяване на европейското просветително пространство до 2025 година Комисар Габриел очерта постигнатото за последните три години:  “Радвам се да споделя, че от 14-те ни начинания за създаване на европейското просветително пространство, към този момент сме представили осем “. Сред напредъка са новата европейска тактика за висшето обучение, европейските училищен академии, самодейността „ Пътища за триумф в учебно заведение “, микро-квалификациите.

Форумът има за цел да очертае и идващите стъпки и провокации. Безпрецедентен е бюджетът за образование в проектите за възобновяване и развиване на държавите членки – 71 милиарда евро. От тях 28 милиарда евро ще бъдат вложени в цифрово обучение. „ Сега въпросът е по какъв начин ще се употребяват дейно наличните запаси и по какъв начин ще бъдат вложени в новаторски и интелигентни решения “, подчерта Мария Габриел.

„ Училището е място, където децата би трябвало да се усещат сигурни и предпазени, да развиват уменията и гения си. Заедно с поддръжката на учителите и повече взаимоотношения сред образованието и нововъведенията, европейското просветително пространство ще сътвори повече условия за реализиране на тази цел “, заяви българският еврокомисар.

В умозаключение Мария Габриел обърна внимание, че 2023 година ще бъде отдадена на предоставяне на видимост на постигнатото и набелязване на идващите стъпки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР