Учители, ученици и родители от Природо-математическата гимназия в Ловеч поискаха

...
Учители, ученици и родители от Природо-математическата гимназия в Ловеч поискаха
Коментари Харесай

Парадоксите в учебните програми

Учители, възпитаници и родители от Природо-математическата гимназия в Ловеч желаеха инспекция, която да повдигне въпроси по отношение на парадоксите в образователните стратегии.
Приетата преди началото на новата образователна година от Министерството на здравеопазването Наредба 10 по отношение на разпределението на образователните предмети в седмичните стратегии на учебните заведения провокира съществено неодобрение в Ловеч. Учителите от профилираната Природо-математическа гимназия в града даже проведоха подписка и изпратиха протестни писма до Регионалното ръководство на образованието, Министерството на образованието и науката и Регионалната здравна ревизия. Началникът на районното ръководство на образованието Еленко Начев изясни:

Тази разпоредба на Министерство на здравеопазването в някои учебни заведения основава проблеми по отношение на групирането на двойни часове, да вземем за пример по история, по химия, по математика. Двата часа за седмицата се вземат за един ден, т.е. един възпитаник би трябвало да готви два урока за този ден. Това сътвори известно напрежение.

Заместник-директорът на Природо-математическата гимназия в Ловеч Венцислав Георгиев уточни аргументите за недоволството от въпросната разпоредба:

Има разнозначно тълкувание на членовете на наредбата, където се получава скупчване на часове. Има един текст, който споделя „ и “/ „ или “. В нашата област този така наречен член се пояснява като „ и “ и не ни разрешава да включим повече от два предмета от тази предметна група, желаят от нас часовете да бъдат разпределени в блок, т.е два часа седмично география – учат в един ден. На децата им е мъчно.

Училищата и Регионалното ръководство на образованието, и Здравната ревизия в Ловеч чакат мнението на Министерството на здравеопазването - ще бъде ли изменена въпросната Наредба 10 или просто тя ще се пояснява еднообразно от всички в цялата страна.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова разяснява:

За мен, изключително, когато казвате математика, не е обикновено да има скупчване на три часове математика един след различен, тъй като обикновено е след часовете да има часове за упражнение, само че има предмети, при които, когато има часове, разпределени в блок, един след различен – по този начин, както наредбата разрешава, само че със наложителна отмора сред тях, няма никакъв проблем тези предмети да бъдат по този начин структурирани в седмичното разписание. Ще ви дам образец – електротехника - два часа седмично, напълно умерено могат часовете да бъдат един след различен. Основният проблем, за който те алармират е вследствие на изменението на Наредба 10  за здравните условия при правене и съблюдаване на седмичните образователни написания. Изменението има за цел да дефинира по какъв начин да бъдат разпределени образователните часове по класове в седмичното разписание, тъй че да обезпечава най-малка степен на отмалялост и запазване здравето на учениците. В наредбата на никое място не е записано категорично, че часовете би трябвало да се групират в блок. Тълкуванието на „ и “ / “или “ – това са чисто логичен функционалности.

Повече детайлности можете да чуете в звуковият файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР