Училищен район в американския щат Юта премахна Библията от библиотеките

...
Училищен район в американския щат Юта премахна Библията от библиотеките
Коментари Харесай

Училища в САЩ забраниха Библията, имало „вулгарност и насилие“

Училищен регион в американския щат Юта отстрани Библията от библиотеките в началните и междинните учебни заведения поради това, че съдържа " циничност и принуждение ", съобщи Би Би Си.

Стъпката е подхваната след недоволство от родител, че Библията на крал Джеймс съдържа материали, несъответствуващи за деца.

През 2022 година републиканското държавно управление на Юта одобри закон, с който забрани " нецензурен или неприлични " книги в учебните заведения. Повечето от книгите, които са били неразрешени до момента, се отнасят до тематики като полова ориентировка и еднаквост.

Забраната на Библията идва на фона на по-мащабните старания на американските консерватори в щатите да забранят учения по противоречиви тематики като правата на ЛГБТ и расовата еднаквост. Забрани на избрани книги, считани за обидни, са въведени и в Тексас, Флорида, Мисури и Южна Каролина.

Някои демократични щати също не разрешиха книги в някои учебни заведения и библиотеки, базирайки се на хипотетично расово обидно наличие, написа БГНЕС.

Решението в Юта е взето тази седмица от учебния окръг Дейвис северно от Солт Лейк Сити след тъжба, подадена през декември 2022 година Служителите споделят, че към този момент са премахнали седемте или осемте екземпляра на Библията, които са имали на рафтовете си, като означават, че текстът в никакъв случай не е бил част от образователната стратегия на учениците. Комисията не прецизира претекстовете си, нито кои пасажи съдържат " циничност или принуждение ".

Законодателят от щата Юта, който е създател на закона от 2022 година, преди този момент отхвърли настояването за унищожаване на Библията като " насмешка ", само че тази седмица промени курса си като я дефинира като " предизвикателно четиво " за по-малките деца. 

" По традиция в Америка Библията се преподава най-добре и се схваща най-добре у дома и в фамилията ", написа Кен Айвъри във Фейсбук.

Боб Джонсън, татко на възпитаник от началното учебно заведение в учебния регион Дейвис, съобщи пред CBS News, че е срещу премахването на Библията. " Не мога да се сетя какво има в Библията, което би трябвало да се извади от нея. Не е като да има картинки в нея ", сподели той.

Районът не е първият в Съединени американски щати, който отстранява Библията от рафтовете си след приемането на подкрепяни от консерваторите закони за възбрана на книгите.

Миналата година учебен регион в Тексас извади Библията от библиотечните лавици след недоволства от представители на обществеността, които се опълчват на напъните на консерваторите да забранят някои книги.

Миналия месец възпитаници в Канзас желаеха Библията да бъде отстранена от учебната им библиотека.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР