Училище в Асеновград отказа да запише първокласничка от ромски произход.

...
Училище в Асеновград отказа да запише първокласничка от ромски произход.
Коментари Харесай

Училище отказа да вземе първокласничка от ромски произход - живеела далеч

Училище в Асеновград отхвърли да запише първокласничка от ромски генезис. Това твърди Шефкет Джандар – майка на 7-годишната Нур.
Според описа ѝ пред , комисия от ОУ " Петко Каравелов " в Асенoвград я е посетила, с цел да ѝ заяви, че детето е записано в 1-ви клас. Учителите, които взели участие във визитата, споделили на дамата, че би трябвало на първия образователен ден да заведе момиченцето в учебното заведение към 9:00 часа сутринта, след което си тръгнали. Отивайки на 15-ти септември, с букет в ръка, детето било върнато и пренасочено да бъде записано в ОУ " Никола Вапцаров ", с претекста, че няма свободни места в класовете.
" Започна едно ровене по описи и прекачване от госпожа на госпожа и най-после ни отпратиха да си вървим. Аз не желая да протоколирам Нур в другото учебно заведение, тъй като там децата не учат въобще ", жалва се пред екипа на Actualno.com дамата.
Шефкет сподели, че е подала сигнал и до филантропичния отдел в Община Асенoвград, само че резултат няма. 7-годишното ромче е посещавало предучилищната група в същото учебно заведение в продължение на две години, а огромната щерка на Шефкет Джандар – Нуртен,е ученичка в 3-ти клас, отново там. Или по-точно беше. Майката се е отказала да се бори с бюрокрацията и е решила да реалокира и каката на Нур в ОУ " Никола Вапцаров ", като към този момент е взела нужното уверение за това. По думите на дамата, шефът на ОУ " Петко Каравелов " е обяснил, че първокласниците се записват по региони .
" Като е по този начин, за какво в учебно заведение " Никола Вапцаров " няма един турчин или българин, а все от ромската махала са всички? После ние ли сме отговорни, че не учат децата? Нали желаеме хубаво обучение, да се научат да приказват, да се схващат добре. А и нямаме проблеми с по-голямото ни момиченце Нуртен до момента в учебно заведение. Аз желая детето ми да учи, а не да се ожени на 12-13 години ", изясни Шефкет Джандар.
Майката не е схванала защо тъкмо е отишла комисията в дома ѝ , счита Христо Андонов, шеф на ОУ „ Петко Каравелов “. Той изясни, че учители от асеновградското образователното заведение са посетили фамилията, с цел да припомнят, че детето би трябвало да бъде записано в първи клас, , а майката е помислила, че първокласничката към този момент попада в описите на ОУ " Петко Каравелов ". По думите на Андонов, дребната Нур не е била призната в това учебно заведение още на първо класиране, защото не е отговаряла на част от критериите . Класацията се прави посредством точкова система.
Според наредбата на общината, измежду главните условия, по които се прави подборът на първокласниците, е местоработата на родителите, уточни шефът на ОУ " Петко Каравелов " в Асеновград. Освен това, с преимущество се употребяват деца с увреждания. Роля при записването на първокласниците играе и близостта на образователното заведение до местоживеенето на детето. Именно последният фактор е основната причина 7-годишната Нур да не попада в описите на ОУ " Петко Каравелов ", където в 1-ви клас са запълнени четири паралелки с по 24 възпитаници . Христо Андонов разясни, че поради това момиченцето е пренасочено към по-близкото до жилището ѝ на улица „ Русалка “ №22 ОУ " Никола Вапцаров ".
Към сегашния миг, близо 20 дни след началото на образователната година, дребната Нур към момента не е пристъпила прага на класната стая и никой не поема отговорността за това, че детето не върви на учебно заведение .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР