Учениците от СМГ „Паисий Хилендарски” се класираха на първо място

...
Учениците от СМГ „Паисий Хилендарски” се класираха на първо място
Коментари Харесай

Софийската математическа гимназия е на първо място в хакатона по ядрени технологии


Учениците от СМГ „ Паисий Хилендарски” се класираха преди всичко в първия за България и Източна Европа образователно-технологичен хакатон „ Информационните технологии в нуклеарната просвета и техника”, който се организира на 5 октомври 2018 година в Софийската лаборатория за нововъведения. Победителите получиха 200 лв. и ще посетят Европейския парламент по покана на евродепутата Владимир Уручев.

Второто място бе за тимът на Националната природо-математическа гимназия „ Академик Любомир Чакалов “, с премия от 300 лв., а трети са представителите на Технологичното учебно заведение “Електронни системи” към Техническия университет, които получиха 200 лв..

СМГ се показа с още един тим, отличен за изобретателен дизайн. Награда за презентационни умения получиха учениците от Софийската професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”.

Наред с самостоятелните оценки, учениците получиха удостоверения за присъединяване, комплект скъпи книги за йонизиращите лъчения и проведено посещаване на двата 1000 мегаватови енергоблока на АЕЦ „ Козлодуй”. На площадката на атомната ни центарала те ще имат опцията се срещнат с работния развой на едно от най-модерно оборудваните нуклеарни енергийни уреди в Европейския съюз.

Хакатонът по нуклеарни технологии бе проведен отБългарското нуклеарно сдружение (БЯД) и Асоциацията за развиване на София, и подсилен от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките и бизнес организации от нуклеарния бранш на българската стопанска система.

Събитието бе намерено от госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на столична община, която изрази вяра, че измежду участниците може да е и „ бъдещият български нобелов лауреат.” Учениците бяха приветсвани още от проф. Димитър Тонев, шеф на ИЯИЯЕ на Българска академия на науките, както и от доктор Младен Митев, ръководител на БЯД.

В лекциите по време на първата част на хакатона, пред младежите бяха показани съответни тематики от потреблението на осведомителните технологии в нуклеарната просвета, енергетика и радиоекологията. Последвалата полемика провокира ползата им с разискването на въпроси от региона на нуклеарната енергетика и радиационната отбрана, които могат да бъдат източник на клюки и подправени вести.

В резултат на интензивна умствена работа и програмиране, петте училищен тима показаха прототипите, които създадоха в границите на 10 часа, с цел да отговорят на високотехнологичните провокации на нуклеарната просвета и нейните приложения в нашето всекидневие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР