Учениците от българския нционален отбор спечелиха златен, сребърен и бронзов

...
Учениците от българския нционален отбор спечелиха златен, сребърен и бронзов
Коментари Харесай

България с комплект медали от най-престижната олимпиадата по биология

Учениците от българския нционален тим завоюваха златен, сребърен и бронзов орден на 28-ата Международна олимпиада по биология, чийто хазаин тази година беше Ковънтри, Англия. Британският град приветства 241 състезателя от 68 страни от целия свят. Всяка страна се съставлява от народен тим.

Обичайно българските състезатели бележат високи резултати, само че тазгодишното показване е рекордно за страната ни. Българските медалисти кацнаха на летище София на 30 юли късно вечерта и бяха приветствани от близки и другари за триумфа.

След теоретичния и на практика спортен ден - 25 и 27 юли - българските участници завоюваха комплект златен, сребърен и бронзов орден.

Организатори на олимпиадата са Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик, а идващите домакини на най-хубавите биолози в света, ще бъдат Иран през 2018.

Нашият тим се състои от четирима участника - Димитър Каразапрянов от 12 клас, НПМГ, който завоюва златен орден, Габриела Христова, 12 клас, СМГ със сребърен орден от шампионата, Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ, която носи бронзов орден и Ваня Миланова от 11 клас на НПМГ.

Учениците целогодишно работят за подготовката си. Преди надпреварата българите прекараха и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ " Св. Кл. Охридски " ) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

Международната олимпиада по биология е най-престижното съревнование по биология за възпитаници от целия свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 година Към 2017 година българските участници в олимпиадата са донесли на страната ни общо 55 медала - 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР