Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година

...
Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година
Коментари Харесай

Стаматов: Учениците няма да тръгнат с Калашници

Учениците от 10-и и 11-и клас от идната образователна година ще имат часове по военно образование. Идеята получи утвърждението на Министерския съвет.

" Военното образование има за цел да осведоми учениците и малко да ги възпламени за военна работа, само че нищо повече. Пет часа в първи период, 5 часа във втори период. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, в този момент малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на защитата, а не на МОН. Много от хората си фантазираха, че учениците ще тръгнат с " Калашници " в учебно заведение. Това няма да стане, нито ще сложат противогази ", заяви директорът на столичното 119-о учебно заведение Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

" Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, с цел да ги осведомят какво има в българското въоръжение, по какъв начин са облечени другите армии. Много от учениците няма по какъв начин да са се срещнали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна устременост за кандидатстване във военно учебно заведение, в което няма нищо неприятно ", сподели още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е доста огромна. Колкото по-добре готова е съответната тематика, толкоз по-голяма осведоменост ще има. Училищният шеф означи, че тези часове са в границите на Часа на класа, който има разнообразни раздели - един от тях е обвързван точно с военното образование.

" Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за съществено разбиране на сходни тематики, които са значими за тяхната професионална ориентировка. Не се разясняват наредбите на военното и просветителното министерство, те се ползват ", акцентира Стаматов и добави, че тези часове са дребен брой и не трансформират нищо в подготовката на учениците. 

Пламена Николова от Асоциация " Родители " сподели в ефира на  " България заран ", че за военно образование се отделят съществени средства по националните стратегии, до момента в който в това време стопира финансирането на основни политики и тече неуместен спор за какво децата би трябвало да получават здравно и интеркултурно обучение.

" Имаме съмнения, че Министерството на защитата по противоречив метод взема решение собствен проблем с запаса, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е за какво военно образование, а не каквото и да било друго. За мен наличието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да основават напрежение в популацията. Няма война, само че непрекъснато се нагнетява напрежение и младежите си мислят, че имаме зложелател и би трябвало да се готвим за война ", посочи Николова.

Стаматов отвърна, че в тази ситуация няма нищо националистическо и рисково, а за здравно обучение се отделят много средства, до момента в който за военната тематика съвсем на никое място не се отделят запаси и време.

" Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското обучение се намира под сериозна опасност от фрапантно закъснение в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем към този момент година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е нужда, само че няма да промени качеството на образованието ", добави Стаматов.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР