Учениците лауреати и медалисти от международни, национални състезания и олимпиади,

...
Учениците лауреати и медалисти от международни, национални състезания и олимпиади,
Коментари Харесай

Лауреатите и медалистите влизат във ВУЗ без изпит

Учениците лауреати и медалисти от интернационалните, национални надпревари и олимпиади, извършени по време на втория гимназиален стадий на образованието им , да бъдат одобрявани по право във висши учебни заведения, отвън постоянното класиране. Това стана откакто депутатите одобриха на второ гласоподаване промени в Закона за висшето обучение.

Вносители на законопроекта са заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и група народни представители.

Така кандидат-студентите, притежаващи тапия за приблизително обучение, които в годините на образованието си във втори гимназиален стадий са станали лауреати на национални или интернационалните олимпиади или надпревари, или са носители на медали от олимпийски, международни и европейски шампионати, се одобряват без конкурсен изпит и отвън одобрения годишен брой на одобряваните за образование студенти. Това ще важи, когато конкурсният изпит за мечтаната от тях компетентност подхожда на предмета на олимпиадата, надпреварата или дисциплината на шампионата.

Лауреат на национална олимпиада или национално съревнование е класираният на първо, второ или трето място и/или получил оценка отличен 6.00 на националния кръг на съответната олимпиада или съревнование.

Лауреат на интернационална олимпиада или съревнование е лице, получило златен, сребърен или бронзов орден като участник в народен тим.

С признатите промени се дава опция във висшите учебни заведения да се обособяват и основават научни институти като независими юридически лица .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР