Ученици от Петрич и тяхната ръководителка Здравка Трайкова спечелиха първо

...
Ученици от Петрич и тяхната ръководителка Здравка Трайкова спечелиха първо
Коментари Харесай

Ученици направиха филм за Левски по идея на варненска гимназия

Ученици от Петрич и тяхната ръководителка Здравка Трайкова завоюваха първо място в Националния конкурс "180 години Васил Левски, 180 години - величие ", проведен от І ЕГ и РУО-Варна в края на предходната година. 
Младежите заслужиха призовата позиция с кино лентата си, отдаден на Апостола. Проектът е озаглавен " Аз съм Лъвский ", оповестява Черно море. 
Сценарист е учителката по български език и литература Здравка Трайкова. " Реших да употребявам достоверни думи и посветих много време на това да преглеждам съхранени документи и писма ", споделя тя пред водещия на предаването " Минути за просвета " по телевизия " Черно море " - Кирил Аспарухов. " Направихме възстановка на разнообразни моменти от живота на Левски, акцентирахме върху взаимоотношенията му с неговите близки и съратници, както и върху личния му взор към самия себе си и решението му от духовник да се трансформира в въстаник " - добавя Здравка Трайкова. 
" Беше извънредно прекарване подготовката на кино лентата. Снимахме в село Голешево, което се намира в община Сандански, защото в него е непокътнат достоверният дух от времето на Възраждането. Учениците откликнаха с огромна наслада на концепцията да създадем филм за Левски. Те са доста надарени и виновни и обичат да се ангажират с родолюбиви дела, имат отношение към българската земя, към историята и езика " - приключи учителката.
Ролята на Левски във кино лентата се извършва от 11-класника Борислав Коконов. " Изключително мъчно е да се пресъздаде този облик, тъй като в случай че не се изиграе по най-хубавия метод, може да се стигне до принизяване. Не си разреших никакви импровизации, придържах се строго към сюжета. Това, което запомних от облика на Левски е, че не би трябвало да се предаваме и в най-трудните моменти, би трябвало да сме дружно и да се поддържаме ", споделя Борислав Коконов. Сред актьорите във кино лентата е и Валентин Кузманов. Той влиза в ролята на въстаник.На въпрос против какво би се разбунтувал той самият през днешния ден, Валентин дава отговор: " Не съм склонен с процеса на всеобща емиграция и това по какъв начин хората толкоз елементарно се отхвърлят от родината си, за която хора като Левски са дали живота си. Не мога да допускам по какъв начин хората през днешния ден оставят жанр и семейство поради материализма ". " Образът на Левски ми повлия най-силно с възприятието за дълг към родината ", обобщава младежът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР