Ученици от Хуманитарната гимназия Св.Св.Кирил и Методий“ в гр. Пловдив

...
Ученици от Хуманитарната гимназия Св.Св.Кирил и Методий“ в гр. Пловдив
Коментари Харесай

Ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив питат как да станат прокурори

Ученици от Хуманитарната гимназия „ Св.Св.Кирил и Методий “ в гр. Пловдив се срещнаха на 18.11.2022 година с прокурор и следовател от Окръжна прокуратура - Пловдив в границите на самодейността на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите - „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “. Това оповестиха от пресцентъра на АПБ.

Откритият урок пред гимназисти от 10, 11 и 12 клас изнесоха прокурор Мария Тодорова и Димитър Ралев, следовател. Те обясниха на учениците каква е структурата на държавното обвиняване и пълномощията му, какви са правата и отговорностите им, по какъв начин да постъпят, в случай че станат очевидци или жертва на закононарушение.

„ Правосъдието по никакъв начин не е елементарно. За да се завърши едно дело, е необходим доста труд “, сподели на учениците следовател Димитър Ралев.

„ Тази година приключвам 12-и клас и ще аплайвам право. Когато завърша, по какъв начин мога да стана прокурор “, попита един от младежите, който присъстваше на срещата.

„ Когато завършиш, вземеш всички изпити и преминеш през наложителния юридически стаж, можеш да се явиш на конкурс за младши прокурори, съдии или следователи, и в случай че спечелиш, да започнеш работа. Преди това наложително се минава и през образование в Националния институт по правораздаване. Но юридическото обучение дава и доста други благоприятни условия за работа “, изясни прокурор Мария Тодорова.

„ Станете следователи. Нашата специалност е доста забавна, само че и натоварена “, насърчи учениците Димитър Ралев. Един от тях го попита по какъв начин може да се разпознае дали даден обвинен използва опиати.

Магистратите обясниха, че се назначават експертизи като в началото се употребява тест с техническо средство, в случай че се прави инспекция на лидер на автомобил.

Кампанията на АПБ продължава и в други пловдивски учебни заведения.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР