Ученици от две пловдивски училища – Хуманитарната гимназия Св. Св.

...
Ученици от две пловдивски училища – Хуманитарната гимназия Св. Св.
Коментари Харесай

Ученици от Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ и Националната търговска гимназия участваха в правен дебат в заключителния етап на Образователната програма на ВСС

Ученици от две пловдивски учебни заведения – Хуманитарната гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “ и Националната комерсиална гимназия, взеха присъединяване през вчерашния ден в юридически спор по Образователната стратегия на Висшия правосъден съвет  „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища  и прокуратури “. Заключителната демонстрация за образователната 2021/2022 година бе проведена взаимно от Апелативна и Окръжна прокуратура-Пловдив и Окръжен съд-Пловдив.

Дебатът се организира в Тържествената зала на Хуманитарната гимназия, а тематиката бе обвързвана с заплахите от използването на опиати и наказванията за държането и разпространяването им. Участваха два тима от по четирима възпитаници от двете учебни заведения, които демонстрираха отлични знания по тематиката, показаха своите тези и причини и показаха атрактивно наученото през годината.

Гости на правния спор бяха Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив, Розалия Шейтанова, ръководител на Окръжен съд – Пловдив, Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив, младшите съдии от Окръжния съд – Силвия Алексова, Мирела Чипова и Величка Запрянова, Анна Костадинова, административен секретар на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Прокурорите Тодор Деянов и Ваня Христева и арбитър Розалия Шейтанова поздравиха тимовете на Хуманитарната и Търговската гимназия за положителната подготовка, умеенето да излагат и пазят причините си и познаването на правната материя. В залата участваха възпитаници от 10 и 11 клас от паралелката „ Съдебна администрация “ в Националната комерсиална гимназия и два класа от 10 и 11 клас от Хуманитарната гимназия. За пръв път по програмата се организира спор сред представители на две учебни заведения.

Участниците получиха като подарък Конституция на Република България, уверение за чудесно показване и ваучери за книги. На заключителната демонстрация участваха и Веселка Цекова, шеф на Националната комерсиална гимназия и Гергана Кендерлиева, педагогичен консултант в Хуманитарната гимназия. Те благодариха за възможност(та магистрати да гостуват в часовете на класния началник. Веселка Цекова, шеф на НТГ, съобщи, че визитите са били извънредно потребни за учениците от паралелка „ Съдебна администрация “, които се приготвят за работа като правосъдни чиновници. За библиотеката на двете учебни заведения също бяха подарени ваучери за книги.

Образователната стратегия се осъществя взаимно от Висш съдебен съвет и Министерството на образованието. Нейната цел е образуване на правна просветеност и просвета измежду учениците и реализиране на разбираемо и отворено към обществото правораздаване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР