Ученици от българското училище Христо Ботев“ в Братислава гостуват за

...
Ученици от българското училище Христо Ботев“ в Братислава гостуват за
Коментари Харесай

Ученици от българското училище „Христо Ботев“ в Братислава са на гости в Бургас

Ученици от българското учебно заведение „ Христо Ботев “ в Братислава гостуват за повторно в Бургас.

Децата и преподавателите им бяха посрещнати в залата на Община Бургас от заместник-кмета по опазване на здравето, обществени действия и обучение Йорданка Ананиева, която ги приветства от името на кмета Димитър Николов.

Децата, множеството от които са словачета и не са с български генезис, само че учат на български език, поздравиха своите домакини с песента „ Моят град “, отдадена на Бургас и новият химн на учебното заведение си в словашката столица, написан преди година от маестро Стефан Диомов.

Децата от Словакия ще поздравят бургаските си връстници с концерт на открита сцена „ Охлюва “ на 8 юни от 17.00 часа и ще подредят галерия на алеята пред Културен център „ Морско казино “ за всички поданици и посетители на Бургас.

Тази година визитата на учениците ще продължи до 10-ти юни, като през това време децата от 6-ти, 7-ми и 8-ми клас ще посетят Културно-туристически комплекс „ Ченгене скеле “, остров „ Св. Анастасия “, туристически комплекс „ Акве Калиде “ и бургаските учебни заведения „ Любен Каравелов “ и „ Пейо К. Яворов “.

Посещението на децата е част от подписаното преди две години съглашение за продан на училищен практики и начинания за съдействие в региона на образованието и туризма сред Бургас и Братислава.

В българското учебно заведение „Христо Ботев“ в Братислава, което преди две години чества 70-годишен празник, учат общо 120 деца, като финансирането на активността му се реализира от словашката страна и българското министерство на образованието. Голяма част от учениците желаят да продължат образованието си в България. Завършилите българското учебно заведение в Братислава получават две дипломи – българска и словашка, и владеят съвършен български език. Те се образоват от 4 словашки и 20 български учители, двама от които са бургазлии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР