Ученици на Райна Кабаиванска ще изпълнят соловите партии Изявените ученици

...
Ученици на Райна Кабаиванска ще изпълнят соловите партии Изявените ученици
Коментари Харесай

Българска премиера на Реквием от Леонкавало

Ученици на Райна Кабаиванска ще изпълнят соловите партии

Изявените възпитаници на Райна Кабаиванска и стипендианти на Нов Български Университет Мерили Санторо, Рейналдо Дроз и Даниел Ким ще бъдат солисти в българската премиера на Реквием " от Руджеро Леонкавало в концерта на Софийската филхармония на 19 ноември.
По незнайни аргументи Реквиемът на Руджеро Леонкавало остава незавършен. Написан е след убийството на италианския крал Умберто I в Монца през 1900 година Умберто I е крал на Италия от 9 януари 1878 до гибелта си. Заради твърдия си консерватизъм, той е надълбоко ненавиждан измежду левите кръгове, изключително измежду анархистите. На Леонкавало, който към този момент е имал международна популярност с операта „ Палячи ", е предоставено да напише огромна погребална литургия в памет на убития суверен. Леонкавало приема задачата драговолно, като желанието му е да сътвори истинска творба, като подчертае мистичния темперамент с грегориански напеви, които проникват в цялото произведение. Не знаем за какво създателят е прекъснал писането на грандиозната комбинация, само че е несъмнено, че тези тематики и претекстове са намерили своето място в трагичните творби, композирани по-късно.

В началото на нашия век с реконструкцията на творбата се заема Йозеф Аш, брат на маестро Янош Аш, който желае да запознае публиката с този аспект от гения на Леонкавало. Той основава три версии на творбата.Световната премиера е на 22 август 2009 година на 14-ия Международен фестивал в Брисаго.

Българската премиера ще води един от най-големите оперни диригенти на ХХ - ХХI век - унгарският маестро Янош Аш. Още като млад той има огромен афинитет към италианските опери. През лятото на 1974 година отпътува за Италия и придобива италианско поданство. Работи като оперен корепетитор в огромни италиански театри като „ Ла канара " в Милано, „ Ла Фениче " във Венеция и „ Театро комунале " във Флоренция. Дълги години е асистент-диригент на Питър Маас. Янош Аш дирижира в доста от оперните театри в Италия и по този начин стартира неговата впечатляваща международна кариера. През 1991 година Янош Аш се среща с Лучано Павароти и става негов помощник, като дирижира доста от концертите му по света, които са записани за телевизионни канали. През 1998 година съпровожда Арета Франклин на премиите „ Грами " в Ню Йорк с оркестъра и хора на „ Метрополитън опера ". През декември 2000 година дирижира концерта на Тримата тенори в Чикаго пред повече от 60 000 души. През лятото на 2001 година управлява концертите на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти в Япония, Корея и Мексико, както и концерта им в Бат, Англия. Янош Аш е прочут и като пианист и възпитател. Работи с Катя Ричарели, Самюъл Рамей, Мариела Девия, Руджеро Раймонди и Никола Мартинучи. Провежда майсторски класове по италианска опера с артисти като Мирела Френи, Ева Мартон, Джани Раймонди и доста други.

Янош Аш дирижира италианската премиера на Реквием през 2019 година със същите солисти, които ще имаме удоволствието да чуем в София.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР