Учените за първи път свалиха бялата мраморна плоча от каменното

...
Учените за първи път свалиха бялата мраморна плоча от каменното
Коментари Харесай

Учените свалиха мраморната плоча от гроба на Христос (ВИДЕО)

Учените за първи път смъкнаха бялата мраморна плоча от каменното погребално Ложе на Христос на Божи гроб в Йерусалим, положена през 1555 година, оповестява изданието The International Business Times, представено от Интерфакс.

Специалистите, които организират научните проучвания в Кувуклия (малък параклис с жълто-розов мрамор в центъра на Ротондата на храма „ Възкресение Христово “, където се намира Божи гроб), били учудени от огромното количество каменен материал под мраморната плоча.

Според археолога Фредерик Хийберт от Националното географско общество „ занапред предстоят доста научни проучвания, само че в последна сметка ние можем да забележим и да разберем каква е била истинската повърхнина на камъка, върху който три дни е престояло Тялото на Христос “.

Божи гроб е типична изсечена в естествена канара еврейска гробница от интервала на Втория храм. Христовото Тяло е било положено върху каменно погребално Ложе (200 x 80 см, на височина от пода 60 см).

Сегашното помещение, както и остарялата пещера, разрушена през 1009 година, се назовава Свети гроб. Помещението, основано в Кавуклия, символизира пещерата, в която е било заровено Тялото на Христос. До наши дни са се съхранили единствено Ложето, част от стените на пещерата и част от входа.

Родината на Мария Магдалена разкрива секрети

Археолози възвърнаха менюто на Тайната вечеря

Отдавна Ложето е било повредено мощно от поклонници в устрема им непременно да откъртят и вземат със себе си парченце от реликвата. За да се предотвратят сходни опити, Светото Ложе е било покрито с бяла мраморна плоча, която в този момент към този момент е пожълтяла от времето. Мраморната плоча е положена през 1555 година.

Оттогава плочата не е сваляна нито един път. Но съгласно преданието въпреки всичко е имало един опит – мюсюлмани желали да вземат мраморната плоча за декорация на джамия. Щом обаче се пробвали да я отместят, се появила цепнатина. Внезапната ѝ поява спряла мюсюлманите и плочата останала на място.

 © Dusan Vranic / National Geographic © Dusan Vranic / National Geographic

В самата Кувуклия се организират раставрационни работи с напъните на екип учени под управлението на Антонио Марополо от Националния механически университет на Атина, експерт в региона на строителните материали и съхранението на монументи.

Според учените отварянето на гробницата ще разреши на археолозите да изяснят за какво света Елена, която е провеждала разкопки в Йерусалим, е решила, че тъкмо тази гробница е мястото на Гроба Господен.

Света Елена (Флавия Юлия Елена Аугуста) е майка на Константин I, римски император в интервала от 306 до 337 година. Смята се, че тя е разкрила Гроба Господен, Животворния кръст и други християнски реликви.

Планира се работата по реставрацията на Божи гроб да приключи напролет на 2017 година. Общата ѝ стойност надвишава 4 млн. $. Както се отбелязва, измежду донорите за възобновяване е йорданският крал Абдула II.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР