Учените в Българската академия на науките намаляват с всяка изминала

...
Учените в Българската академия на науките намаляват с всяка изминала
Коментари Харесай

Учените в БАН намаляват с всяка изминала година

Учените в Българската академия на науките понижават с всяка минала година поради ниските им хонорари, сигнализира ръководителят й академик Юлиян Ревалски. Той показа отчет за активността на Българска академия на науките за 2020 година пред парламентарната комисия по образованието и науката.

Всяка година научният капацитет на Българска академия на науките понижава с 50 до 70 души поради ниското възнаграждение в академията, заяви ръководителят й Юлиян Ревалски.

" Началните заплати на асистентите и основните асистенти са с повече от 30% по-ниски в Българска академия на науките, в сравнение с във висшите учебни заведения. Хората не желаят да идват да работят при нас, тъй като не виждат вероятност ", уточни той.

В последните 10 години в академията не са налице средства за финансови разноски.  " Нямаме нито един лев от бюджета за финансови разноски. Само с наши средства си ги вършим ", добави Ревалски.

За възстановяване на материалната база на академията са нужни 60 милиона лв..  " Поддържаме единствено спешните поправки. Не е положително положението на материалната база на Българска академия на науките ", изясни ръководителят на Академията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР